

Zvolte rovnováhu a vytvořte harmonii ve svých střevech
Existuje vůbec něco jako „ideálně vyvážená mikrobiota“ – nebo si jí jen představujeme a ve skutečnosti neexistuje?
Pojem „ideálně vyvážená mikrobiota“ zní lákavě, věda ukazuje, že univerzální složení neexistuje – zdravá mikrobiota totiž vypadá u každého trochu jinak. V našem těle i na naší kůži žijí miliony mikroorganismů, které tvoří unikátní mikrobiom. Jeho složení je specifické, podobně jako naše otisky prstů. Tento dynamický ekosystém hraje klíčovou roli ve zdraví, ovlivňuje naši imunitu, trávení, a dokonce i náladu. Zdravý mikrobiom je zásadní pro naše celkové zdraví, a právě proto bychom měli dbát na jeho rovnováhu.
Některé bakterie prospívají pouze v přítomnosti jiných, což ukazuje, že složení naší stravy a mikrobioty vyžaduje komplexní přístup.
Věděli jste, že:
1. každý člověk disponuje 1,5 větším násobkem mikrobů, než je počet všech jeho buněk?
2. každý člověk má v tlustém střevě 1500krát více mikrobů, než je všech obyvatel na zemi?
3. vysoké procento bakterií, které žijí v našem střevě, ještě není vůbec prozkoumáno?
Probiotika: Proč je užívat každý den?
Probiotika jsou známá svým pozitivním vlivem na rovnováhu střevní mikroflóry a v adekvátních dávkách mají velmi příznivé účinky na celkové zdraví. Některé bakterie prospívají pouze v přítomnosti jiných, což ukazuje, že složení naší stravy a mikrobioty vyžaduje komplexní přístup.
V našich střevech se nachází úžasných 70 až 80 % imunitních buněk! Tyto buňky hrají klíčovou roli, protože střevní mikrobiota má schopnost ovlivnit funkce různých systémů našeho těla, včetně nervového, trávicího a imunitního.
Bohužel, náš uspěchaný životní styl, rychlé a nekvalitní stravování a nadměrná konzumace sladkých nápojů, či alkoholu vedou k postupnému snižování rozmanitosti střevní mikrobioty. Nejenom tímto způsobem ale i stárnutím se naše střeva ochuzují o cenné druhy prospěšných bakterií, které jsou klíčové pro naše zdraví.
Pojďme se podívat, proč jsou probiotika a prebiotika užitečná pro náš organismus a jak nám mohou pomoci udržet zdravý mikrobiom.
- udržují rovnováhu mezi prospěšnými a nežádoucími bakteriemi v trávicím traktu
- napomáhají jednodušeji trávit potravu
- podporují správnou funkci střev
- podílejí se na produkci enzymů a vitamínů
- spolupracují s imunitním systémem a chrání sliznice před škodlivými mikroby, jak v trávicím traktu, tak na pokožce
- podílejí se na dostatečném vstřebávání vitaminů v tenkém střevě
- mají příznivý účinek na vývoj nervového systému a psychomotorických funkcí
- ovlivňují tvorbu látek podílejících se na metabolismu, včetně hladiny cukru a cholesterolu v krvi
- podporují růst a rovnováhu střevních bakterií
- pomáhají odstraňovat škodlivé látky z trávicího traktu a detoxikují ho
Kde najít prospěšná probiotika?
Přirozeně se vyskytují v některých potravinách, jako jsou:
- Kysané mléčné výrobky (jogurty, kefíry, zakysaná smetana)
- Fermentované a kvašené potraviny (kimchi, kvašená zelenina, tempeh, miso)
- Kvašené nápoje, šťávy z ovoce, nápoje na bázi čaje (kombucha)
Mléčné výrobky jsou běžnou a dostupnou součástí stravy, ale pozor na konzervanty, které mohou snižovat účinnost probiotik.
Prebiotika
Prebiotika jsou nestravitelné látky, které podporují růst prospěšných bakterií a pozitivně ovlivňují složení střevní mikrobioty. Jsou nutnou potravou pro probiotika, a proto by se doporučuje konzumovat je současně.
Konzumace prebiotik má řadu pozitivních účinků:
- Podporují růst a množení prospěšných bakterií a zvyšují rozmanitost střevní mikroflóry.
- Pomáhají snižovat hladinu nežádoucích bakterií.
- Regulují trávení a přispívají k prevenci zácpy a průjmů.
- Zvyšují pocit sytosti a vážou toxické látky.
Mezi nejznámější prebiotika patří vláknina (luštěniny, košťálová zelenina, celozrnné výrobky).
Nevhodné složení stravy může mít negativní dopad na střevní mikrobiotu a může podporovat chronický zánět. Ten může vyvolat řadu zdravotních problémů, jako jsou alergie, intolerance, infekce Helicobacter pylori nebo dokonce výskyt onkologického onemocnění.
Jak a kdy užívat probiotika a prebiotika?
Probiotika a prebiotika je nejlepší užívat společně, protože prebiotika slouží jako potrava pro probiotika, čímž zajišťují jejich přežití a účinnost. Je důležité dodržovat doporučené dávkování, protože přílišné užívání probiotik může vést k nerovnováze a gastrointestinálním potížím.
Pravidelně by se probiotika měla užívat při:
- nesprávném, nevhodném stravování
- uspěchaném životním tempu
- užívání antibiotik
- nedostatku pohybu a fyzické aktivity
- cestování, změně prostředí
Pokud vás zajímají podrobnosti o probiotikách, doporučujeme si přečíst tento článek - https://www.alphega.cz/probiotika-versus-prebiotika
U probiotik je důležitým parametrem, aby byly bakterie v nich obsažené odolné vůči žaludečním kyselinám a měli schopnost dobře a dlouhodobě kolonizovat střevní sliznici.
L. casei DG® produkuje velké množství exopolysacharidů (EPS) s dobře definovanou a jedinečnou chemickou strukturou, zvanou DG-EPS.EPS tvoří „přirozenou ochrannou vrstvu“, díky které je bakterie odolná a je schopna přežít průchod trávícím traktem.
Jedním z novodobých probiotik je doplněk stravy ENTEROLACTIS®PLUS.
V ČEM TKVÍ JEHO VÝHODY?
- 8 miliard živých baktérií patentovaného kmene Lacticaseibacillus paracasei DG® v 1 tobolce
- doporučen při a po užívání antibiotik
- spolehlivý pomocník na dovolené k udržení rovnováhy mikrobioty, ať už jste kdekoli
- k užívání ráno nalačno, zapít dostatečným množstvím vody
- vhodný i k dlouhodobému užívání
- k dostání v lékárnách v balení 15 a 30 kapslí
- doporučen pro dospělé a děti starší 6 let
- bez nutnosti uchovávání v chladu
- neobsahuje lepek ani laktózu
Jednodruhová probiotika se zdají být často efektivnější, protože poskytují cílenou podporu. Když jsou navíc kombinována s prebiotiky, jako je například vláknina inulin z čekanky, vytvářejí synergický efekt, který posiluje naše zdraví. Nazývají se synbiotika.
Představitelem synbiotika je doplněk stravy ENTEROLACTIS®DUO.
- synbiotická kombinace probiotik a prebiotik
- obsahuje 2 miliardy živých baktérií patentovaného kmene Lacticaseibacillus paracasei DG® v 1 sáčku
- 4 g rychle rozpustné vlákniny inulin Frutafit®IQ z čekanky
- ke krátkodobému i dlouhodobému užívání
- při pocitu nepohodlí a diskomfortu
- snadné užívání – stačí obsah sáčku rozpustit ve sklence vody, čaje nebo mléka a nalačno vypít
- vzhledem k obsahu vlákniny je doporučeno zvyšovat příjem tekutin na minimálně 2 litry denně
- k dostání v balení 10 a 20 sáčků
- doporučen pro dospělé a děti starší 6 let
- neobsahuje lepek ani laktózu
Enterolactis® Duo a Enterolactis® Plus jsou doplňky stravy. Doplňky stravy nejsou určeny jako náhrada pestré stravy a jejich účelem je doplňovat běžnou stravu. Nepřekračujte doporučené denní dávkování.
Popisovaná zdravotní témata mají pouze informativní charakter a nemohou nahradit odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy nezbytné obrátit se na lékaře. Uvedené doplňky stravy mohou přispět k podpoře zdraví, avšak nejsou určeny k léčbě nebo prevenci jakýchkoliv onemocnění."
Zdroje:
https://www.internimedicina.cz/pdfs/int/2015/01/03.pdf
MUDr. Igor Bukovský: ( Za)chraňte své střevo, knižní publikace, AKV – Ambulancia klinickej výživy
Rada, V. (2011). Využití probiotik, prebiotik a synbiotik. Medicína pro praxi, 2011(8), 10-15.
Thomas, D. W., Greer, F. R., & Committee on Nutrition; Section on Gastroenterology, Hepatology, and Nutrition. (2010). Probiotics and Prebioticsin Pediatrics. Pediatrics, 126(6), 1217–1231. https://doi.org/10.1542/peds.2010-2548
https://www.alphega.cz/probiotika-versus-prebiotika
https://www.institutmodernivyzivy.cz/mikrobiom/
https://www.mikrobiom-cms.cz/jak-dokazi-probiotika-ovlivnit-slozeni-mikrobioty/