Doprava ZDRAMA nad 299 Kč při osobním odběru na lékárně Více informací
Doprava ZDRAMA nad 299 Kč při osobním odběru na lékárně Více informací
Kategorie
    Značky
      Produkty
        Blog
          Nenalezeny žádné produkty.

          Zvolte rovnováhu a vytvořte harmonii ve svých střevech

          Mgr. Lucia Kulichová
          Mgr. Lucia Kulichová 
          25.06.2025

          Existuje vůbec něco jako „ideálně vyvážená mikrobiota“ – nebo si jí jen představujeme a ve skutečnosti neexistuje?

          Pojem „ideálně vyvážená mikrobiota“ zní lákavě, věda ukazuje, že univerzální složení neexistuje – zdravá mikrobiota totiž vypadá u každého trochu jinak. V našem těle i na naší kůži žijí miliony mikroorganismů, které tvoří unikátní mikrobiom. Jeho složení je specifické, podobně jako naše otisky prstů. Tento dynamický ekosystém hraje klíčovou roli ve zdraví, ovlivňuje naši imunitu, trávení, a dokonce i náladu. Zdravý mikrobiom je zásadní pro naše celkové zdraví, a právě proto bychom měli dbát na jeho rovnováhu.

          Některé bakterie prospívají pouze v přítomnosti jiných, což ukazuje, že složení naší stravy a mikrobioty vyžaduje komplexní přístup.

          Věděli jste, že:

          1. každý člověk disponuje 1,5 větším násobkem mikrobů, než je počet všech jeho buněk?

          2. každý člověk má v tlustém střevě 1500krát více mikrobů, než je všech obyvatel na zemi?

          3. vysoké procento bakterií, které žijí v našem střevě, ještě není vůbec prozkoumáno?

          Probiotika: Proč je užívat každý den?

          Probiotika jsou známá svým pozitivním vlivem na rovnováhu střevní mikroflóry a v adekvátních dávkách mají velmi příznivé účinky na celkové zdraví. Některé bakterie prospívají pouze v přítomnosti jiných, což ukazuje, že složení naší stravy a mikrobioty vyžaduje komplexní přístup.

          V našich střevech se nachází úžasných 70 až 80 % imunitních buněk! Tyto buňky hrají klíčovou roli, protože střevní mikrobiota má schopnost ovlivnit funkce různých systémů našeho těla, včetně nervového, trávicího a imunitního.

          Bohužel, náš uspěchaný životní styl, rychlé a nekvalitní stravování a nadměrná konzumace sladkých nápojů, či alkoholu vedou k postupnému snižování rozmanitosti střevní mikrobioty. Nejenom tímto způsobem ale i stárnutím se naše střeva ochuzují o cenné druhy prospěšných bakterií, které jsou klíčové pro naše zdraví.

          Pojďme se podívat, proč jsou probiotika a prebiotika užitečná pro náš organismus a jak nám mohou pomoci udržet zdravý mikrobiom.

          • udržují rovnováhu mezi prospěšnými a nežádoucími bakteriemi v trávicím traktu
          • napomáhají jednodušeji trávit potravu
          • podporují správnou funkci střev
          • podílejí se na produkci enzymů a vitamínů
          • spolupracují s imunitním systémem a chrání sliznice před škodlivými mikroby, jak v trávicím traktu, tak na pokožce
          • podílejí se na dostatečném vstřebávání vitaminů v tenkém střevě
          • mají příznivý účinek na vývoj nervového systému a psychomotorických funkcí
          • ovlivňují tvorbu látek podílejících se na metabolismu, včetně hladiny cukru a cholesterolu v krvi
          • podporují růst a rovnováhu střevních bakterií
          • pomáhají odstraňovat škodlivé látky z trávicího traktu a detoxikují ho

          Kde najít prospěšná probiotika?

          Přirozeně se vyskytují v některých potravinách, jako jsou:

          • Kysané mléčné výrobky (jogurty, kefíry, zakysaná smetana)
          • Fermentované a kvašené potraviny (kimchi, kvašená zelenina, tempeh, miso)
          • Kvašené nápoje, šťávy z ovoce, nápoje na bázi čaje (kombucha)

          Mléčné výrobky jsou běžnou a dostupnou součástí stravy, ale pozor na konzervanty, které mohou snižovat účinnost probiotik.

          Prebiotika

          Prebiotika jsou nestravitelné látky, které podporují růst prospěšných bakterií a pozitivně ovlivňují složení střevní mikrobioty. Jsou nutnou potravou pro probiotika, a proto by se doporučuje konzumovat je současně.

          Konzumace prebiotik má řadu pozitivních účinků:

          • Podporují růst a množení prospěšných bakterií a zvyšují rozmanitost střevní mikroflóry.
          • Pomáhají snižovat hladinu nežádoucích bakterií.
          • Regulují trávení a přispívají k prevenci zácpy a průjmů.
          • Zvyšují pocit sytosti a vážou toxické látky.

          Mezi nejznámější prebiotika patří vláknina (luštěniny, košťálová zelenina, celozrnné výrobky).

          Nevhodné složení stravy může mít negativní dopad na střevní mikrobiotu a může podporovat chronický zánět. Ten může vyvolat řadu zdravotních problémů, jako jsou alergie, intolerance, infekce Helicobacter pylori nebo dokonce výskyt onkologického onemocnění.

          Jak a kdy užívat probiotika a prebiotika?

          Probiotika a prebiotika je nejlepší užívat společně, protože prebiotika slouží jako potrava pro probiotika, čímž zajišťují jejich přežití a účinnost. Je důležité dodržovat doporučené dávkování, protože přílišné užívání probiotik může vést k nerovnováze a gastrointestinálním potížím.

          Pravidelně by se probiotika měla užívat při:

          • nesprávném, nevhodném stravování
          • uspěchaném životním tempu
          • užívání antibiotik
          • nedostatku pohybu a fyzické aktivity
          • cestování, změně prostředí

          Pokud vás zajímají podrobnosti o probiotikách, doporučujeme si přečíst tento článek - https://www.alphega.cz/probiotika-versus-prebiotika

          U probiotik je důležitým parametrem, aby byly bakterie v nich obsažené odolné vůči žaludečním kyselinám a měli schopnost dobře a dlouhodobě kolonizovat střevní sliznici.

          L. casei DG® produkuje velké množství exopolysacharidů (EPS) s dobře definovanou a jedinečnou chemickou strukturou, zvanou DG-EPS.EPS tvoří „přirozenou ochrannou vrstvu“, díky které je bakterie odolná a je schopna přežít průchod trávícím traktem.

          Jedním z novodobých probiotik je doplněk stravy ENTEROLACTIS®PLUS.

          V ČEM TKVÍ JEHO VÝHODY?

          • 8 miliard živých baktérií patentovaného kmene Lacticaseibacillus paracasei DG® v 1 tobolce
          • doporučen při a po užívání antibiotik
          • spolehlivý pomocník na dovolené k udržení rovnováhy mikrobioty, ať už jste kdekoli
          • k užívání ráno nalačno, zapít dostatečným množstvím vody
          • vhodný i k dlouhodobému užívání
          • k dostání v lékárnách v balení 15 a 30 kapslí
          • doporučen pro dospělé a děti starší 6 let
          • bez nutnosti uchovávání v chladu
          • neobsahuje lepek ani laktózu

          Jednodruhová probiotika se zdají být často efektivnější, protože poskytují cílenou podporu. Když jsou navíc kombinována s prebiotiky, jako je například vláknina inulin z čekanky, vytvářejí synergický efekt, který posiluje naše zdraví. Nazývají se synbiotika.

          Představitelem synbiotika je doplněk stravy ENTEROLACTIS®DUO.

          • synbiotická kombinace probiotik a prebiotik
          • obsahuje 2 miliardy živých baktérií patentovaného kmene Lacticaseibacillus paracasei DG® v 1 sáčku
          • 4 g rychle rozpustné vlákniny inulin Frutafit®IQ z čekanky
          • ke krátkodobému i dlouhodobému užívání
          • při pocitu nepohodlí a diskomfortu
          • snadné užívání – stačí obsah sáčku rozpustit ve sklence vody, čaje nebo mléka a nalačno vypít
          • vzhledem k obsahu vlákniny je doporučeno zvyšovat příjem tekutin na minimálně 2 litry denně
          • k dostání v balení 10 a 20 sáčků
          • doporučen pro dospělé a děti starší 6 let
          • neobsahuje lepek ani laktózu

          Enterolactis® Duo a Enterolactis® Plus jsou doplňky stravy. Doplňky stravy nejsou určeny jako náhrada pestré stravy a jejich účelem je doplňovat běžnou stravu. Nepřekračujte doporučené denní dávkování.

          Popisovaná zdravotní témata mají pouze informativní charakter a nemohou nahradit odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy nezbytné obrátit se na lékaře. Uvedené doplňky stravy mohou přispět k podpoře zdraví, avšak nejsou určeny k léčbě nebo prevenci jakýchkoliv onemocnění."

          Zdroje:

          https://www.internimedicina.cz/pdfs/int/2015/01/03.pdf

          MUDr. Igor Bukovský: ( Za)chraňte své střevo, knižní publikace, AKV – Ambulancia klinickej výživy

          Rada, V. (2011). Využití probiotik, prebiotik a synbiotik. Medicína pro praxi, 2011(8), 10-15.

          Thomas, D. W., Greer, F. R., & Committee on Nutrition; Section on Gastroenterology, Hepatology, and Nutrition. (2010). Probiotics and Prebioticsin Pediatrics. Pediatrics, 126(6), 1217–1231. https://doi.org/10.1542/peds.2010-2548

          https://www.alphega.cz/probiotika-versus-prebiotika

          https://www.institutmodernivyzivy.cz/mikrobiom/

          https://www.mikrobiom-cms.cz/jak-dokazi-probiotika-ovlivnit-slozeni-mikrobioty/

          Doporučené články

          Košík obsahuje nepovolené položky

          Zobrazit košík
          Zobrazit košík

          Zboží bylo přidáno do porovnání

          Prosím čekejte...
          Objednávku nelze dokončit, zkuste to prosím později
          Zkontrolujte Vaši adresu nebo vyberte jinou pobočku

          Jsem starší 18 let.
          Následující produktová nabídka je určena pouze pro osoby starší 18 let.

          Ne