Znáte hodnoty svého tlaku? Dostaňte svá čísla pod kontrolu!
Proč někomu proudí krev v žilách pod nebezpečným tlakem? Na tuto otázku může být celá řada odpovědí. A abychom si mohli alespoň některé z nich zodpovědět, musíme se zaměřit na příčiny tlaku, který normální, bezpečné hodnoty překračuje.
Z hlediska příčin se vysoký krevní tlak neboli hypertenze dělí do dvou skupin:
1) Hypertenze primární
Konkrétní příčina primární hypertenze není známá. Odborníci se však shodují, že se na jejím vzniku podílí celá skupina tzv. civilizačních faktorů. Nevíte, co si pod tímto pojmem představit? Jsou to zkrátka nešvary, které nám přinesla moderní doba. Za všechny můžeme jmenovat nadváhu, nedostatek pohybu, sedavé zaměstnání, stres, kouření, nadměrnou konzumaci kávy, alkoholu a tuků v potravě. Zapomenout však nesmíme ani na dědičné dispozice. Touto formou vysokého krevního tlaku trpí 95 % pacientů.
2) Hypertenze sekundární
Na rozdíl od hypertenze primární má hypertenze sekundární jasné příčiny. Je totiž důsledkem konkrétní nemoci nebo poruchy v těle. Zpravidla se objeví tehdy, kdy jsou poškozeny důležité orgány nebo tkáně, jako jsou ledviny, mozek, slinivka, žlázy s vnitřní sekrecí (štítná žláza, nadledvinky, hypofýza), dále aorta a ostatní velké cévy. Do této skupiny řadíme také tzv. těhotenskou hypertenzi, která vzniká právě jako důsledek těhotenství. Sekundární hypertenzí trpí jen 5 % pacientů.
Vysoký krevní tlak mohou vyvolat i některé potraviny
Skladba potravin je pro naše zdraví velmi důležitá. Některé potraviny nám mohou i škodit. Negativní vliv na tlak mají potraviny, které obsahují velké množství kuchyňské soli. Sodík, který sůl obsahuje, totiž v těle zadržuje vodu, a tím zvyšuje krevní tlak v cévách. Jedná se zejména o uzeniny, paštiky, uzené a solené ryby, slané sýry, tavené sýry, konzervovanou zeleninu či zeleninu ve slaném nálevu, chipsy, solené oříšky, slané pečivo, instantní jídla a polévky či slané kořenící směsi.
Pro pacienta s vysokým krevním tlakem jsou dále nebezpečné potraviny
obsahující lékořici a nevhodný je rovněž „všelék“ ženšen.
Kromě potravin bychom si měli dávat pozor také na pití některých minerálních vod, které rovněž obsahují sodík. Nejméně sodíku obsahují vody kojenecké a stolní. Vysoký podíl sodíku můžeme nalézt ve vodách minerálních.
Vysoký tlak a léky
Také některé léky mohou způsobit vysoký krevní tlak. Mezi ně patří například i nesteroidní antirevmatika - většina léků proti bolesti. Dále například kortikoidy, anabolické hormony, u citlivých žen hormonální antikoncepce, některé léky proti depresi, některé nosní a oční kapky a určité léky používané na rozšíření průdušek.
Máte-li vysoký krevní tlak a jdete-li do lékárny pro jakékoli léky, vždy v lékárně informujte vydávajícího pracovníka o svém zdravotním stavu, případně o lécích, které na vysoký tlak užíváte. V lékárně vám po takovéto konzultaci doporučí pro vás nejvhodnější přípravek.