Zdraví začíná ve střevech
Víte, že máme na našem těle „nájemníky“ - mikroby, kterých je dokonce desetkrát více než našich vlastních buněk? Zhruba sto milionů těchto neviditelných tvorečků žije v našich útrobách i na povrchu těla na kůži. Největší část jich žije ve střevě.
Jaké je role mikrobů? Ve střevech plní důležité úkoly: podporují trávení a vstřebávání živin, vytváří ochrannou bariéru, která brání před vniknutím patogenních bakterií a parazitů, mají detoxikační funkci, zneškodňují cizorodé látky, které se dostanou do střeva, ne nadarmo se jim říká druhá játra. Střevo je největším orgánem imunitního systému, vyrábí důležité enzymy, vitaminy B a K a nervové přenašeče. 80 až 90 % hormonu štěstí serotoninu se tvoří právě ve střevě za pomoci střevních bakterií.
Náš mikrobion je v současné době velmi ohrožen, jednak nevhodnou stravou, která obsahuje fruktózu, další rafinované cukry a lepek. Tyto látky ovlivňují propustnost střev a narušují přirozenou střevní mikroflóru.
Věděli jste, že …
Vzhledem k tomu, že existuje přímé propojení našeho
střeva a mozku pomocí bloudivého nervu (nervus vagus), střevní mikroflóra dokáže
také ovlivnit činnost mozku a duševní pohodu. Ve střevě se totiž tvoří látky,
které regulují mozkovou činnost.
Jak podpořit správnou střevní
mikroflóru?
- Volte potraviny bohaté na přátelské mléčné bakterie (laktobacily) - zakysané mléčné výrobky, jogurty, kvašené zelí a kvašenou zeleninu, kombuchu, tempeh, kimči, kyselé okurky.
- Jezte co nejméně sacharidů a do potravy přidávejte kvalitní oleje a tuky - panenský olivový olej, kokosový olej, přepuštěné máslo ghí.
- Dávejte si kávu, čokoládu a čaj - obsahují užitečné látky polyfenoly s antioxidačním účinkem.
- Vybírejte si potraviny bohaté na prebiotika, jako je vláknina v ovoci a zelenině, pampeliškové listy, čekankový sirup na slazení, chřest, pórek a česnek. Vláknina zpomaluje postup potravy z našeho střeva do krevního oběhu, a tak zvyšuje možnost zužitkovat co nejvíce živin a působí také na zlepšení vstřebávání vitamínů a minerálů.
- Používejte kvalitní a stabilní přípravky z lékárny s obsahem prebiotik a probiotik.
PREBIOTIKA A PROBIOTIKA
Lactobacillus plantarum
Lactobacillus acidophillus
Lactobacillus brevis
Bifidobacterium lactis
Bifidobacterium longum
LAKTOBACILY
Laktobacily by měly užívat také malé děti, hlavně ty, které nebyly kojeny a narodily se císařským řezem. Velmi vhodné jsou i u dětí, které prodělaly častou antibiotickou léčbu v raném věku. Pro dětské pacienty jsou vhodné zejména ty, které obsahují Bifidobacterium longum. Velmi důležitým laktobacilem je i unikátní Lactobacillus reuteri.
Kmen bakterie Lactobacillus reuteri protectis má lidský původ, byl izolován z mateřského mléka peruánských žen. Bez látek obsažených v mateřském mléce, které jsou potřebné k nastartování imunity, bychom v prvních dnech života nebyli schopní přežít.
Bakterie Lactobacillus reuteri Protectis jako jediná z mléčných bakterií rodu Lactobacillus produkuje a vylučuje reuterin – látku s antimikrobiálním působením, která brání rozvoji škodlivých mikroorganismů v zažívacím traktu, na běžnou střevní mikroflóru ovšem nepůsobí.
Bylinná podpora
O naše střevo tedy musíme pečovat hlavně správnou stravou, ale pomoci si můžeme i léčivými bylinami. Pro správnou funkci střev používejte při vaření bylinné koření jako je tymián, oregano, majoránka, anýz, fenykl. Tyto bylinky podporují trávení tučnějších pokrmů, působí antibakteriálně a uvolňují křeče. Nezapomínejme také na polévkové koření libeček, které používaly už naše babičky. Zabraňuje plynatosti a podporuje tvorbu trávicích enzymů.
Na podporu normální funkce střev je vhodná šťáva z aloe. V lékárnách je k dispozici již zbavená antracenových látek, které působí projímavě.