Doručení do lékárny zdarma při objednávce nad 299Kč. Více informací
Doručení do lékárny zdarma při objednávce nad 299Kč. Více informací
Kategorie
    Značky
      Produkty
        Blog
          Nenalezeny žádné produkty.

          Zdraví začíná ve střevech

          PharmDr. Lenka Zemanová
          PharmDr. Lenka Zemanová 

          Víte, že máme na našem těle „nájemníky“ - mikroby, kterých je dokonce desetkrát více než našich vlastních buněk? Zhruba sto milionů těchto neviditelných tvorečků žije v našich útrobách i na povrchu těla na kůži.  Největší část jich žije ve střevě.

          Jaké je role mikrobů? Ve střevech plní důležité úkoly: podporují trávení a vstřebávání živin, vytváří ochrannou bariéru, která brání před vniknutím patogenních bakterií a parazitů, mají detoxikační funkci, zneškodňují cizorodé látky, které se dostanou do střeva, ne nadarmo se jim říká druhá játra. Střevo je největším orgánem imunitního systému, vyrábí důležité enzymy, vitaminy B a K a nervové přenašeče. 80 až 90 % hormonu štěstí serotoninu se tvoří právě ve střevě za pomoci střevních bakterií.

          Náš mikrobion je v současné době velmi ohrožen, jednak nevhodnou stravou, která obsahuje fruktózu, další rafinované cukry a lepek. Tyto látky ovlivňují propustnost střev a narušují přirozenou střevní mikroflóru.

          Věděli jste, že …
          Vzhledem k tomu, že existuje přímé propojení našeho střeva a mozku pomocí bloudivého nervu (nervus vagus), střevní mikroflóra dokáže také ovlivnit činnost mozku a duševní pohodu. Ve střevě se totiž tvoří látky, které regulují mozkovou činnost.
           
          Jak podpořit správnou střevní mikroflóru?

          • Volte potraviny bohaté na přátelské mléčné bakterie (laktobacily) - zakysané mléčné výrobky, jogurty, kvašené zelí a kvašenou zeleninu, kombuchu, tempeh, kimči, kyselé okurky.
          • Jezte co nejméně sacharidů a do potravy přidávejte kvalitní oleje a tuky - panenský olivový olej, kokosový olej, přepuštěné máslo ghí.
          • Dávejte si kávu, čokoládu a čaj - obsahují užitečné látky polyfenoly s antioxidačním účinkem.
          • Vybírejte si potraviny bohaté na prebiotika, jako je vláknina v ovoci a zelenině, pampeliškové listy, čekankový sirup na slazení, chřest, pórek a česnek. Vláknina zpomaluje postup potravy z našeho střeva do krevního oběhu, a tak zvyšuje možnost zužitkovat co nejvíce živin a působí také na zlepšení vstřebávání vitamínů a minerálů.
          • Používejte kvalitní a stabilní přípravky z lékárny s obsahem prebiotik a probiotik.

          PREBIOTIKA A PROBIOTIKA

          Lactobacillus plantarum

          • je přirozeně obsažen ve kvašené zelenině a kimči
          • dokáže dlouho přežívat v kyselém prostředí našeho žaludku
          • přispívá k správnému fungování imunity, tlumí zánět ve střevě
          • chrání sliznici našeho střeva
          • velice účinný při prevenci a léčbě potravinových intolerancí

          Lactobacillus acidophillus

          • obsažen v kysaných mléčných výrobcích jako je kefír a jogurt
          • pomáhá u žen proti infekcím obávanou Candidou albicans
          • má příznivý vliv na hladinu cholesterolu
          • produkuje bakteriociny, které hubí škodlivé bakterie
          • vyrábí enzym laktázu, potřebný k trávení laktózy
          • vyrábí vitamin K, který je důležitý při srážení krve

          Lactobacillus brevis

          • vyskytuje se v kysaném zelí a kvašené zelenině
          • posiluje buněčnou imunitu
          • používá se při léčbě bakteriálních vaginóz
          • zvyšuje hladinu mozkového neurotrofického faktoru, který ochraňuje mozkové buňky

          Bifidobacterium lactis

          • v zakysaných mléčných produktech
          • zlepšuje trávení
          • brzdí rozmnožování patogenních kmenů, jako je například salmonela
          • může výrazně posílit imunitu

          Bifidobacterium longum

          • jedna z prvních bakterií, která osidluje střevo novorozenců
          • snižuje nesnášenlivost laktózy
          • působí preventivně proti průjmům
          • preventivně může působit proti rakovině tlustého střeva a konečníku

          LAKTOBACILY

          Laktobacily by měly užívat také malé děti, hlavně ty, které nebyly kojeny a narodily se císařským řezem. Velmi vhodné jsou i u dětí, které prodělaly častou antibiotickou léčbu v raném věku. Pro dětské pacienty jsou vhodné zejména ty, které obsahují Bifidobacterium longum. Velmi důležitým laktobacilem je i unikátní Lactobacillus reuteri.

          Kmen bakterie Lactobacillus reuteri protectis má lidský původ, byl izolován z mateřského mléka peruánských žen. Bez látek obsažených v mateřském mléce, které jsou potřebné k nastartování imunity, bychom v prvních dnech života nebyli schopní přežít.

          Bakterie Lactobacillus reuteri Protectis jako jediná z mléčných bakterií rodu Lactobacillus produkuje a vylučuje reuterin – látku s antimikrobiálním působením, která brání rozvoji škodlivých mikroorganismů v zažívacím traktu, na běžnou střevní mikroflóru ovšem nepůsobí.

          Bylinná podpora

          O naše střevo tedy musíme pečovat hlavně správnou stravou, ale pomoci si můžeme i léčivými bylinami. Pro správnou funkci střev používejte při vaření bylinné koření jako je tymián, oregano, majoránka, anýz, fenykl. Tyto bylinky podporují trávení tučnějších pokrmů, působí antibakteriálně a uvolňují křeče. Nezapomínejme také na polévkové koření libeček, které používaly už naše babičky. Zabraňuje plynatosti a podporuje tvorbu trávicích enzymů.

          Na podporu normální funkce střev je vhodná šťáva z aloe. V lékárnách je k dispozici již zbavená antracenových látek, které působí projímavě.

          Doporučené články

          Košík obsahuje nepovolené položky

          Zobrazit košík
          Zobrazit košík

          Zboží bylo přidáno do porovnání

          Prosím čekejte...
          Objednávku nelze dokončit, zkuste to prosím později