Zázraky jitrocele hledejme v jeho listech
Nepříjemné škrábání v krku, kašel, který nás nenechá v klidu ani uprostřednoci, či zahlenění zná snad každý z nás. Jitrocel je však jednou z rostlin,která od nepříjemných pocitů ulevuje. Obyčejné lístky připomínající jazykvodního ještěra v sobě skrývají zázračné látky, které si ve světě léčitelství abylinkářství vydobyly výsostné postavení.
Růžici přízemních listů s několika vzrostlými stvoly vídáváme na českýchloukách, polích či u cest naprosto běžně, lidé ji však znali již ve středověku aokamžitě odhalili její pozitivní účinky. Jitrocel kopinatý lidé po staletípoužívají při léčbě kašle, oparů, kožních infekcí či dokonce jako protijed navzteklinu. Díky svým blahodárným účinkům se stal králem lidového léčitelství azískal mnoho přezdívek: babka, celníček, hojílek, hítrocíl, myší ocas, myšíouško, ranocel, volský jazyk, beraní jazyk, psí jazyk, olověný jazyk, čelník čisvalník.
Rozšíření jitrocele v Severní Americe probíhalo tak, že kolonizátořinevědomky přenášeli jeho semena na botách. Proto indiáni nazývali jitrocel„stopa bílého muže“.
Patrně nejčastějším a také nejznámějším využitím léčivých účinků hojílku jeobrana proti kašli. V době římské i ve středověku dokonce vládlo přesvědčení, žepokud se jitrocel pije s vínem, zbavuje nemocného horkosti a zahání zimnici. Zazmínku stojí také protizánětlivé a antibiotické účinky, za nimiž stojí látkaglykosid nazývaná aukubin. Rozmačkané jitrocelové listy se jednoduše pokládalyna rány, ze kterých odstranily veškeré škodlivé látky, jež by mohly způsobitzánět. Na venkově se lístky jitrocele dokonce vkládaly do bot, ve kterých mělypůsobit jako ochrana proti odřeninám a puchýřům.
Využití našla rostlina z českých luk i jako první pomoc při bodnutí hmyzem.Jitrocel totiž zmírňuje otok a tlumí nepříjemný pocit pálení. Ve středověku selisty používaly také jako repelent. Metoda držení 3 listů v ústech ale nenípříliš pohodlná.
Jitrocel: Neporazitelný v boji proti kašli
Zmírnění kašle je spojováno s přítomností slizových látek. Tyto látky majíochranné a sekretolytické účinky, které podporují vykašlávání a uvolňují hleny,současně zmírňují nepříjemné pocity při podrážděném krku.
Pokud byste chtěli mít jitrocel pro přípravu léčivého čaje vždy při ruce, jevhodné nasbírat jeho listy během letních měsíců a usušit je. Pozornost musímevěnovat také počasí. Jitrocel by se měl sbírat v době sucha, aby nedošlo k jehozapaření. Sušit by se měl opatrně – v tenkých vrstvách na slunci, či v troubě,ve které by teplota neměla přesáhnout 40° C. Správně usušený jitrocel by mělvždy zůstat přirozeně zelený.
Z jitrocele se dnes vyrábí celá řada sirupů, v nichž se vyskytuje jitrocelbuď samostatně, nebo v kombinaci s jinými bylinami. Například jeho spojení smateřídouškou nejen zklidní kašel a zmírní škrábání v krku, ale také uleví odnepříjemného chrapotu. U přírodních sirupů je důležitý obsah přírodníchextraktů. V sirupech Silvanbio dosahuje jejich podíl až 99,9 %. Nechme tedypřírodu pomáhat, podpořit vykašlávání, pohladit a ochránit dýchací cesty.
PRŮKAZ TOTOŽNOSTI:
- Botanický název: Plantago lanceolata
- Čeleď: Plantaginaceae
- Kde roste: Jitrocel kopinatý je hojně rozšířen jak v Česku, tak ve velkéčásti světa. Najdeme jej ve většině Evropy včetně Islandu, také v Asii směrem navýchod až po Kazachstán a západní Himálaj. Roste i v oblasti Středomoří až kPákistánu a přesahuje do severní Afriky a na ostrovy jako Madeira, Kanárskéostrovy a Azory. Společně s kolonizátory z Evropy se jitrocel postupněrozšiřoval po celém světě. Na území Česka se vyskytuje na polích, na loukách a ucest, což mu předurčilo stát se bylinkou poutníků už ve středověku.
- Které části se používají: Jitrocel kopinatý obsahuje léčivé látky převážně vlistech. Nejvhodnější jsou listy z nekvetoucích rostlin sbírané během června asrpna za suchého počasí. Listy je třeba pečlivě usušit. Správně usušené listy selámou a mají olivovou až hnědavě zelenou barvu.
- Obsahuje: Jitrocel kopinatý obsahuje slizové látky, kyselinu křemičitou,kyselinu citronovou a až 2 % glykosidu aukubinu, dále pak enzymy invertin aemulsin. V listech jsou taktéž obsaženy třísloviny, vitamin C, hořčiny, draselnésoli, zinek, kumariny a fenylethanoidy.