Quinoa: Bezlepkové slané muffiny
Už jste ji vyzkoušeli? Tato bezlepková pseudoobilovina má oproti běžným obilovinám daleko vyšší nutriční hodnotu a obsah cenných látek, jako jsou bílkoviny, tuky, sacharidy, vláknina, minerály a vitaminy.
Quinoa neboli merlík chilský se řadí mezi pseudoobiloviny. Tato prastará posvátná plodina Inků pochází z jižní Ameriky. V obchodech je k dostání v několika odrůdách, jedná se o bílou, červenou a černou quinou. Její konzumace celkově snižuje riziko mnoha různých onemocnění a pozitivně ovlivňuje naše zdraví a imunitní systém.
Hodí se jako příloha k masu a luštěninovým pokrmům místo rýže, na sladké i slané kaše, k zahušťování polévek, karbanátků či výrobu cereálií. Vaří se obdobně jako rýže v poměru 1:2 ve vroucí vodě cca 20 minut. Před úpravou je důležité quinou proprat ve vodě, aby se zbavila hořkosti.
Ideální pro diabetiky
Tato plodina je vhodná pro vegany a vegetariány.
Tuky quinoy jsou bohaté na esenciální mastné kyseliny, které pomáhají snižovat
cholesterol. Díky vyššímu podílu zdravých tuků se tak hodí i na výrobu
kvalitních olejů. Obsahuje převážně kyselinu listovou, betakaroten, vitaminy
skupiny B, vápník, železo, fosfor, mangan a zinek. Díky vysokému obsahu vlákniny
a bílkovin má quinoa velmi nízký glykemický index. Pomáhá tak přecházet
výraznějším výkyvům glykemie a je vhodná pro diabetiky. Navíc je bezlepková.
Quinoové muffiny
Hodí se do krabičky do práce, dětem do školy nebo na
cesty či výlety. Muffiny obsahují více bílkoviny díky samotné quinoe, sýru
Cottage a vejcím. Cottage sýr však můžete nahradit i kozím sýrem či tofu, špenát
zase můžete obměnit jinou zeleninou dle chuti. K muffinům doporučuji podávat
salát z čerstvé zeleniny a nějaký dobrý dip, například z bílého jogurtu. Tyto
muffiny můžete také připravit z kuskusu, jáhel či jiných obilovin.
BEZLEPKOVÉ SLANÉ MUFFINY
SUROVINY:
POSTUP:
Quinou nejdříve propláchneme horkou vodou a dáme vařit na cca 20
minut. Mezitím si pokrájíme na menší kousky sušená rajčata a špenát natrháme na
kusy. Pak všechny suroviny smícháme s vychladlou quinou, pomocí lžíce směs
rozdělíme do papírových formiček a následně do pečící formy na muffiny. Pečeme v
předem vyhřáté troubě na 180 °C 30 až 40 minut.