Jak v zimě nepřibrat: Co jíst o svátcích?
V zimním období potřebujeme přirozeně více kaloricky bohatší a výživnější stravu. Nedostatek slunce a pohybu na čerstvém vzduchu v nás také může více vyvolávat pochmurné nálady, proto v zimě máme také větší chutě na sladké a tučné jídlo, abychom se psychicky cítili lépe. To však neznamená, že musíme přibrat několik kilo navíc a pak to svádět na Vánoce. Stačí si umět vybrat ty správné potraviny, které zasytí, zahřejí a dodají nám energii a dobrou náladu. Důležitá je kvalita a ne kvantita, což platí i přes vánoční svátky.
Zimní čas by měl být časem odpočinku, zastavení se a doplnění energie a živin. Organismus přirozeně potřebuje více energie na produkci tepla, více tuků na ochranu orgánu před zimou a více vitaminů a minerálů pro posílení imunity. Poslouchejte své tělo, co právě v zimním období potřebuje.
Omezte na chvíli příjem ochlazujících potravin – syrová zelenina, exotické ovoce, mléčné výrobky, chlazené nápoje a zmrzliny, a více odpočívejte. Dbejte také na odlišnou přípravu jídel než v létě. V zimě je lepší připravovat pokrmy vařené a tepelně upravené. V kuchyni pracujte se zázvorem, skořicí, chilli, hřebíčkem či kardamomem, tato koření vám pomohou prohřát organismus.
Pestrost jako základ
V zimním jídelníčku by měly být zastoupeny všechny živiny. Komplexní sacharidy nám dodají energii a dobrou náladu. Mezi nejvhodnější zdroje patří všechny obiloviny, ideálně celozrnné, jako je pšenice, žito, rýže, oves, těstoviny, bulgur, kuskus, jáhly a pohanka.
Z obilovin připravíme různé slané kaše s vařenou zeleninou, nebo na sladko se sušeným ovocem a medem. Klasické müsli a syrové ovesné vločky přes zimní období nahraďte teplou ovesnou nebo jahelnou kaší se skořicí.
Nezapomínejte přidávat do pokrmu ani zdroje kvalitních bílkovin – vařené maso, luštěniny, vejce a ryby. Tuky jsou dalším významným zdrojem energie, proto konzumujte častěji tučnější ryby, ořechy a různá semínka.
Tekutiny je nutné doplňovat i v zimě, přestože nemáme takovou žízeň jako v létě. Skvělým zdrojem jsou polévky, nejlépe hutné luštěninové a vývary. Také pitím teplých čajů můžete výrazně prospět svému organismu. Ideálním zimním čajem je zázvorový s citrónem a medem.
Ovoce a zelenina pro obranyschopnost
Pro posílení imunity je nezbytné zvýšit příjem ovoce a zeleniny. Vybírejte sušené ovoce a sezónní jablka a hrušky. Ze zeleniny je ideální kořenová zelenina, zelí, brambory, růžičková kapusta nebo červená řepa. Skvělou volbou je i nakládána fermentovaná zelenina, která obsahuje probiotické kultury posilující imunitu. Pracujte také s česnekem, cibulí a zázvorem, které mohou pomoci v prevenci a léčbě nachlazení.
Jak na zdravé vánoční cukroví
Zkuste si letos připravit vánoční cukroví zdravěji. Naučím vás, jak omezit nebo zcela vynechat klasickou bílou mouku, máslo i cukr, a přesto si na cukroví pochutnat. Díky zdravějším variantám cukroví předejdete zvýšenému krevnímu cukru, hmotnosti i výčitkám svědomí. Mám pro vás tipy a recepty, jak na zdravé pečené i nepečené cukroví. Připravila jsem pro vás také recepty vhodné pro štědrovečerní večeři.
Tipy na vánoční cukroví
- Mouka není jen pšeničná
- Sladká chuť bez bílého cukru
- Výběr tuku
- Ořechy, ovoce a semínka
- Vhodný základ na těsto
