Doručení do lékárny zdarma při objednávce nad 299Kč. Více informací
Doručení do lékárny zdarma při objednávce nad 299Kč. Více informací
Kategorie
    Značky
      Produkty
        Blog
          Nenalezeny žádné produkty.

          Jak bojovat s pálením žáhy

          Mgr. Milan Vantuch
          Mgr. Milan Vantuch 

          Téměř každý má s tímto zdravotním problémem zkušenost - rodinné oslavy, grilování, večerní popíjení alkoholu… Dokonce až desetina dospělé populace se s těmito potížemi setkává denně. Těhotné ženy se s příznaky pálení žáhy setkávají zcela běžně, naštěstí často tyto potíže s porodem odezní.

          Pálení žáhy, nebo-li pyróza, je nepříjemným pocitem pálení na hrudi, které se pohybuje směrem nahoru k hrdlu a je doprovázeno kyselou nebo hořkou chutí a zápachem z úst. Důvodem je reflux, tedy zpětný návrat žaludečních šťáv do jícnu, způsobeného nesprávně fungujícím dolním jícnovým svěračem a dochází tak k podráždění sliznice jícnu.

          Pokud se tyto potíže stanou chronickou záležitostí, pak může dojít ke vzniku vředů, anebo dokonce až k prekancerózním stavům. Proto v případě častějších potíží byste neměli tyto příznaky zanedbávat a podceňovat. Samostatnou kapitolou je i dlouhodobé užívání léků, které často vede k pálením žáhy.

          Najděte své osobní spouštěče

          Jedním z klíčů, jak zmírnit pálení žáhy, je poznání svých osobních spouštěčů, protože je velmi individuální, jaké potraviny a návyky mohou právě u vás končit pálením žáhy. Zde jsou tři způsoby, jak identifikovat spouštěče.

          1) Poznejte běžné příčiny

          Potraviny a jídelní návyky, které nejčastěji vedoucí k pálení žáhy, mohou být:

          • Tučná, smažená a jiná těžko stravitelná jídla
          • Silně kořeněná jídla
          • Rajčata - větší problém způsobují vařená než syrová
          • Česnek, cibule
          • Káva a kofeinové nápoje
          • Citrusové výrobky - např. pomeranče a vysoce koncentrované džusy (oproti kofeinu, který ve skutečnosti indikuje reflux, citrus jen napodobuje tento pocit díky své kyselosti)
          • Čokoláda
          • Všechny druhy alkoholu, mezi nejproblematičtější patří víno
          • Kouření
          • Konzumace jídla ve velkém množství, nejčastěji ve večerních hodinách

          2) Zkuste si vést deník o jídle

          Jedním ze způsobů, jak identifikovat své spouštěče, je vedení si potravinového deníku. Zapisujte si veškeré potraviny, po kterých se vyskytly komplikace. Je vhodné si u zápisu svého spouštěče zapsat i to, co jste předtím dělali a také načasování příznaků. U refluxu začnete pociťovat příznaky pálení do hodiny poté, co jste snědli jídlo, které to vyvolalo. V případě pozdější reakce se může jednat o jiné zdravotní komplikace.

          3) Začněte s čistým štítem

          V případě, že si dáte dobré italské jídlo s poctivou rajčatovou omáčkou a k tomu červené víno, nebudete mít šanci zjistit, co je spouštěčem. Začněte s čistým štítem tak, že vyloučíte všechny potraviny, které mohou pálení žáhy způsobit a postupně je zařazujete zpět. Tak zjistíte, které vám způsobují potíže a které nikoliv.
          Správné návyky a co z lékárny pomůže

          Jak tedy minimalizovat účinky jídla vyvolávající potíže:

          • Jíst v malém množství.
          • Nejíst příliš pozdě.
          • Omezit tučná a těžko stravitelná jídla.
          • Pít dostatečné množství vody, preference vody neperlivé.
          • Po jídle si nelehat alespoň 3 hodiny.
          • Není vhodné absolvovat po jídle náročná cvičení.
          • Ideální je jít na klidnou procházku, která pomůže vašemu žaludku se s potravou vypořádat.
          • Praktikovat zdravý životní styl.
          • Omezit stres.
          • Vyvarovat se těsnému oblečení, které vyvíjí tlak na břicho a dolní jícnový svěrač.

           
          Co dělat, když už se pálení žáhy dostaví

          Ačkoliv člověk často bere pálení žáhy pouze jako nepříjemnou potíž, tak je nutné si uvědomit, že sliznice jícnu není stavěna na časté kontakty s kyselým obsahem žaludku. Může tedy dojít k trvalejšímu poškození, a proto je vhodné se proti tomu bránit.

          Pomoc z lékárny:

          • Antacida: Snižují aciditu (kyselost) obsahu žaludku a mohou poskytnout velice rychlou úlevu.
          • Inhibitory protonové pumpy: Uvádějí se jako nejúčinnější, zabraňují nadměrnému vzniku žaludečních kyselin. Nástup účinku je pomalejší, ale mohou poskytnout delší úlevu. Pod dohledem lékaře se mohou užívat i dlouhodobě.
          • Antagonisté H2-receptorů: Také snižují nadměrnou kyselost žaludečního obsahu. Nástup účinku opět pomalejší, ale déle trvající.

          Přírodní léčiva:

          • Například zázvor, heřmánek, lékořice, zelná šťáva, fenykl

          Lékař vám může kromě výše zmíněného předepsat léky podporující peristaltiku (trávicí pohyby) správným směrem, což by mělo zamezit refluxu.

          Řešení existuje

          Kombinace nesprávného stravování, skladba jídelníčku a nadměrný stres často vedou k potížím jako pálení žáhy. Věnujte se tomu, co jíte a upravte svůj životní styl. To je cesta, jak se s pálením žáhy vypořádat. Pamatujte, nemusíte tiše trpět. Pokud máte nadále potíže, přijďte do vaší oblíbené lékárny a lékárníci vám rádi poradí.

          Doporučené články

          Košík obsahuje nepovolené položky

          Zobrazit košík
          Zobrazit košík

          Zboží bylo přidáno do porovnání

          Prosím čekejte...
          Objednávku nelze dokončit, zkuste to prosím později