Do konce měsíce doprava ZDARMA při nákupu nad 499 Kč. Více informací
Do konce měsíce doprava ZDARMA při nákupu nad 499 Kč. Více informací
Kategorie
    Značky
      Produkty
        Blog
          Nenalezeny žádné produkty.

          Diabetes II. díl: Diagnostika, měření glykémie, dia potraviny a umělá sladidla

          PharmDr. Eliška Kouřilová
          PharmDr. Eliška Kouřilová 
          14.11.2022

          Pro určení diabetu a kontrolu vývoje tohoto onemocnění je důležité znát správné hodnoty hladiny krevního cukru a dalších parametrů. Dále by také každý již diagnostikovaný pacient měl provádět tzv. self-monitoring, tedy být schopen změřit si sám v domácím prostředí změřit glykémii glukometrem.

          O tzv. prediabetu (předchůdci cukrovky) mluvíme, pokud je hladina glukózy nalačno mezi 5,6 až 7 mmol/l, o diabetu a vyšší hyperglykémii, pokud je opakovaně nad 7 mmol/l. Dalším screeningovým parametrem je stanovení hladiny tzv. glykovaného hemoglobinu odrážející dlouhodobější stav pacienta, kdy hodnoty do 38 mmol/mol lze považovat za nepřítomnost cukrovky, hodnoty 38 až 48 mmol/l jsou hodnotami hraničními a nad 48 mmol/mol je diagnostikován diabetes.

               Měření hladiny krevního cukru glukometrem

               Co je třeba pro domácí měření?

              Glukometr (přístroj k měření)
              Testovací proužky k danému glukometru
              Autolanceta (odběrové pero sloužící k získání vzorku krve)
              Lanceta (malá jehla vkládající se do odběrového pera k umožnění vpichu)

               Správný postup:
               (přesný postup je vždy uveden v manuálu konkrétního glukometru)

          1. Místo odběru by mělo být čisté a suché (ideálně bříško prstu, z důvodu nižší bolestivosti je vhodnější než přední část, alternativní místa: dlaně, předloktí, lýtka). Před měřením si umyjeme a osušíme ruce. Desinfekci neužíváme kvůli případnému zkreslení výsledků.
          2. Do autolancety vložíme lancetu a nasadíme ochranný kryt, na kterém obvykle můžeme vybrat požadovanou hloubku vpichu. Nakonec autolancetu připravíme k odběru krve natáhnutím.
          3. Dále do glukometru vložíme na doraz testovací proužek, tím se přístroj většinou sám zapne a je připraven. (Starší glukometry někdy požadovaly zadání kódu uvedeného u používaných proužků.) Pro každé měření je vždy třeba použít nový proužek a nádobku po vyndání proužku ihned uzavřít.
          4. Přiložíme autolancetu k boční straně špičky prstu a zmáčkneme spouštěcí tlačítko, čímž daná lanceta (jehla) vystřelí a dojde k vytvoření kapky krve.
          5. Glukometr s již zasunutým proužkem přiložíme ke kapce krve a dojde k jejímu nasátí. Měřič často zvukovým signálem ohlásí nasátí dostatečného množství krve.
          6. Po pár sekundách přístroj zobrazí výsledek měření glykémie.

          Nejčastější problémy a chyby během měření glukometrem:

          • Malá kapka krve či znečištěné místo jejího odběru
          • Špinavé, navlhlé či prošlé testovací proužky, nevhodný druh pro daný glukometr, chybně zadaný kalibrační kód nových proužků (pokud ho glukometr vyžaduje)
          • Chybně měřící nebo znečištěný glukometr, slabá baterie


          K potvrzení stanovení diabetu se také provádí tzv. oGTT (orální glukózový toleranční test), často například k diagnostice gestační cukrovky mezi 24. až 28. týdnem těhotenství. Pacient vypije roztok se 75 gramy glukózy. Obecně lze říci, že pokud je po dvou hodinách hladina glukózy pod 7,8 mmol/l, lze diabetes vyloučit, jestliže jsou hodnoty v rozmezí 7,8 až 11 mmol/l, jedná se o porušenou glukózovou toleranci a nad 11 mmol/l je diagnostikována cukrovka. U těhotných jsou sledovány tři hodnoty hladiny krevního cukru - nalačno (u zdravých ideálně do 5 mmol/l), po jedné hodině (do 10 mmol/l) a po dvou hodinách (do 8,5 mmol/l) od vypití roztoku.

          V rámci kontroly by každý diabetik měl dostatečně dbát na tzv. self-monitoring. V užším pojetí samostatné měření glykémie glukometrem (viz box), v širším slova smyslu se jedná také o měření krevního tlaku, kontrolu hmotnosti, pravidelnou kontrolu nohou, sledování přítomnosti cukru, ketolátek a bílkovin v moči pomocí speciálních diagnostických proužků, které lze zakoupit v lékárně.

          Nejen při diabetu je doporučeno přijímat potraviny bohaté na vlákninu, minerály a vitaminy.

          V rámci sledování metabolického syndromu typického pro diabetiky II. typu se kromě zvýšené hladiny krevního cukru kontroluje hodnota krevního tlaku, obvod pasu pacienta, hladina tzv. HDL cholesterolu („hodného cholesterolu“) a triacylglyceridů v krvi.

          Strava

          Každý diabetik a člověk s predispozicí k cukrovce by měl dbát na vhodnou stravu a kvůli zvýšené ztrátě tekutin také hodně pít, samozřejmě neslazené nápoje. U obézních pacientů velmi pomůže snížení hmotnosti. Pro diabetes je typický zvýšený sklon k oxidativnímu stresu (tvorbě škodlivých volných radikálů), proto je velmi důležitý dostatečný přísun tzv. antioxidantů (vitamin C, E, selen, zinek). Diskutabilní je ve snaze o omezení klasického cukru užívání tzv. dia potravin a umělých sladidel. Dia potraviny jsou sice potraviny bez cuk- ru, jsou však bohaté na obsah tuku a energie. Jsou tedy vhodné pouze u neobézních pacientů, většinou diabetiků I. typu. U umělých sladidel (sacharin, aspartam, acesulfam K, cyklamat), která sice osladí a nemají vliv na glykémii, je velmi často diskutována jejich bezpečnost. Případné riziko se doporučuje redukovat jejich kombinováním a z důvodu možného nebezpečí nejsou určena dětem ani těhotným ženám. Často dnes bývá do- poručováno sladidlo z rostliny Stevia rebaudiana, které je přírodní, a není tedy vyráběno synteticky.

          Doporučené články

          Košík obsahuje nepovolené položky

          Zobrazit košík
          Zobrazit košík

          Zboží bylo přidáno do porovnání

          Prosím čekejte...
          Objednávku nelze dokončit, zkuste to prosím později