Dáte si čaj?
Dáte si kávu nebo čaj? Obvyklá otázka, když přijdete k někomu na návštěvu nebo na obchodní jednání. 90 osob ze 100 na světě si vybere čaj. Počet „čajomilů“ roste i v Česku. Čaj je totiž nápoj mnoha chutí a vůní. A hned po vodě se řadí mezi nejoblíbenější nápoje na světě vůbec.
Podle staré legendy jednoho jarního večera roku 2 737 před naším letopočtem seděl čínský císař Šen Nung u ohniště a převařoval si vodu na pití. Císař přikládal větvičky stromů, které rostly kolem. Ožehlé listy se vznášely v horkém vzduchu, pozvolna klesaly a napadaly do vařící se vody. Císař je chtěl nejprve vylovit, ale pak ho zaskočila přitažlivá vůně, která z kotle vycházela. Ochutnal a nevycházel z údivu nad osvěžující chutí, kterou tento nápoj měl. Takto prý lidstvo získalo úžasný, nenahraditelný čaj.
Hlavní účinnou látkou v čaji je thein. Je to v podstatě kofein, který je navázán na další komplex látek a je ho v čaji asi o polovinu méně než v kávě. Toto množství kofeinu způsobí vylepšení paměti, vyjasnění myšlenek a lehký pocit svěžesti až na 6 hodin.
Jedinečnou vůni a chuť čaje způsobují polyfenoly. Mají výrazné antioxidační vlastnosti, chrání tělo před volnými radikály, díky čemuž mají preventivní účinek proti rakovině a srdečním nemocem. Například výtažky ze zeleného čaje aplikované na kůži chrání před rakovinou tohoto orgánu. Pravidelná konzumace zeleného čaje může významně snižovat cholesterol. Všechny polyfenoly v čaji také podporují krevní oběh, jednak svým antioxidačním působením, ale i zamezením tvorby krevních sraženin. Uvolněním cévních stěn pomáhá čaj snižovat krevní tlak. Polyfenoly v čaji mají antibakteriální a antivirové účinky, zvyšují totiž aktivitu bílých krvinek – makrofágů. Zelené čaje obsahují hodně fluoru, díky kterému působí proti zubnímu kazu. Denní dávka fluoru by se měla pohybovat okolo 3 mg, které najdeme již ve dvou šálcích silného čaje.
Pro mongolské kmeny je čaj, kterého konzumují velké množství, jediným zdrojem vitaminu C. Jejich strava se totiž skládá jen z masa a mléčných produktů.
Čaje, které se sklízejí z jediné rostliny – z čajovníku čínského, kypí nepřeberným množstvím chutí. Příčinou jejich rozmanitosti je odlišná výroba. Základní druhy čaje se liší podle stupně oxidace. Při ní dojde v čajovém lístku k chemickým změnám polyfenolů, které způsobí ztmavnutí listů.
Pokud se čajové lístky po sklizni rychle vysuší, zamezí se oxidaci a získá se čaj zelený. Jestliže se průběh oxidace zastaví pražením, když okraje lístků začínají červenat, vzniknou čaje polozelené - takzvané oolongy. Ty se podle stupně oxidace rozdělují na světlé a tmavé. Černý čaj je pak zoxidovaný na 100 %.
Dračí studna – nejlepší zelený čaj z Číny
Zelený čaj si díky zpracování, během něhož neprobíhá oxidace, zachovává vysoký obsah polyfenolů. Čínské zelené čaje se zpracovávají převážně ručně. Ty nejlepší se sklízejí na jaře, přesněji 5. dubna v době svátku ČCHING – MING.
Nejznámějším představitelem čínských čajů je Dračí studna LUNG CHING. Jak tento čaj vznikl, vypráví krásná čínská legenda. Stalo se to asi 250 let po Kristu. V krajině nastala velká sucha a rolníci se marně modlili za déšť. Taoistickému mnichovi se jich zželelo a šel prosit draka v tůni, aby jim pomohl (drak je v čínské mytologii pánem vod). Brzy se nebe zatáhlo a spustil se vytoužený déšť. Rolníci pojmenovali starý chrám vedle tůně Dračí studna a čaj, který tu pěstovali, dostal stejné jméno. Tento vynikající čaj nefritové barvy a nasládlé chuti popíjel Mao Ce-tung s americkým prezidentem Richardem Nixonem a bývá nazýván nejlepším čajem Číny.
Japonským zeleným čajům vládne vitamin C
I když se Japonsko řadí mezi 8 největších producentů čaje, téměř veškerý čaj, co se tu vyrobí, se tady také vypije. Japonské čaje jsou velmi bohaté na vitamin C.
Velkým čajovým hitem je práškový zelený čaj MATCHA – Nefritová pěna. Jsou to ty nejkvalitnější lístky čaje Gyokuro, které se semelou v kamenných mlýnech na prášek. Čaj Matcha je velmi sladký a jemný. Sladkost je způsobena L-theaninovými aminokyselinami a vlákninou. Má smaragdově zelenou barvu. Jedna porce čaje má stejnou nutriční hodnotu jako 10 šálků běžného čaje. Podporuje rovnoměrné rozdělení energie, a tím zrychluje metabolismus. Pomáhá zklidnit mysl, zvyšuje soustředění a paměť. Je to tajná medicína budhistických mnichů a císařského dvora.
Připravte si osvěžující dvoubarevnou Matcha limonádu!
1 g práškového čaje Matcha rozmíchejte v 50 ml vody ohřáté na 80 °C. Sklenici naplňte do poloviny ledem a zalijte 100 ml pomerančového nebo grepového džusu. Čaj Matcha opatrně vlijte do sklenice, aby vytvořil druhou barevnou vrstvu.