Doručení do lékárny zdarma při objednávce nad 299Kč. Více informací
Doručení do lékárny zdarma při objednávce nad 299Kč. Více informací
Kategorie
    Značky
      Produkty
        Blog
          Nenalezeny žádné produkty.

          Dáte si čaj?

          PharmDr. Lenka Zemanová
          PharmDr. Lenka Zemanová 

          Dáte si kávu nebo čaj? Obvyklá otázka, když přijdete k někomu na návštěvu nebo na obchodní jednání. 90 osob ze 100 na světě si vybere čaj. Počet „čajomilů“ roste i v Česku. Čaj je totiž nápoj mnoha chutí a vůní. A hned po vodě se řadí mezi nejoblíbenější nápoje na světě vůbec.

          Podle staré legendy jednoho jarního večera roku 2 737 před naším letopočtem seděl čínský císař Šen Nung u ohniště a převařoval si vodu na pití. Císař přikládal větvičky stromů, které rostly kolem. Ožehlé listy se vznášely v horkém vzduchu, pozvolna klesaly a napadaly do vařící se vody. Císař je chtěl nejprve vylovit, ale pak ho zaskočila přitažlivá vůně, která z kotle vycházela. Ochutnal a nevycházel z údivu nad osvěžující chutí, kterou tento nápoj měl. Takto prý lidstvo získalo úžasný, nenahraditelný čaj.

          Hlavní účinnou látkou v čaji je thein. Je to v podstatě kofein, který je navázán na další komplex látek a je ho v čaji asi o polovinu méně než v kávě. Toto množství kofeinu způsobí vylepšení paměti, vyjasnění myšlenek a lehký pocit svěžesti až na 6 hodin.

          Jedinečnou vůni a chuť čaje způsobují polyfenoly. Mají výrazné antioxidační vlastnosti, chrání tělo před volnými radikály, díky čemuž mají preventivní účinek proti rakovině a srdečním nemocem. Například výtažky ze zeleného čaje aplikované na kůži chrání před rakovinou tohoto orgánu. Pravidelná konzumace zeleného čaje může významně snižovat cholesterol. Všechny polyfenoly v čaji také podporují krevní oběh, jednak svým antioxidačním působením, ale i zamezením tvorby krevních sraženin. Uvolněním cévních stěn pomáhá čaj snižovat krevní tlak. Polyfenoly v čaji mají antibakteriální a antivirové účinky, zvyšují totiž aktivitu bílých krvinek – makrofágů. Zelené čaje obsahují hodně fluoru, díky kterému působí proti zubnímu kazu. Denní dávka fluoru by se měla pohybovat okolo 3 mg, které najdeme již ve dvou šálcích silného čaje.

           Pro mongolské kmeny je čaj, kterého konzumují velké množství, jediným zdrojem vitaminu C. Jejich strava se totiž skládá jen z masa a mléčných produktů.

           Čaje, které se sklízejí z jediné rostliny – z čajovníku čínského, kypí nepřeberným množstvím chutí. Příčinou jejich rozmanitosti je odlišná výroba. Základní druhy čaje se liší podle stupně oxidace. Při ní dojde v čajovém lístku k chemickým změnám polyfenolů, které způsobí ztmavnutí listů.

          Pokud se čajové lístky po sklizni rychle vysuší, zamezí se oxidaci a získá se čaj zelený. Jestliže se průběh oxidace zastaví pražením, když okraje lístků začínají červenat, vzniknou čaje polozelené - takzvané oolongy. Ty se podle stupně oxidace rozdělují na světlé a tmavé. Černý čaj je pak zoxidovaný na 100 %.

          Dračí studna – nejlepší zelený čaj z Číny

          Zelený čaj si díky zpracování, během něhož neprobíhá oxidace, zachovává vysoký obsah polyfenolů. Čínské zelené čaje se zpracovávají převážně ručně. Ty nejlepší se sklízejí na jaře, přesněji 5. dubna v době svátku ČCHING – MING.

          Nejznámějším představitelem čínských čajů je Dračí studna LUNG CHING. Jak tento čaj vznikl, vypráví krásná čínská legenda. Stalo se to asi 250 let po Kristu. V krajině nastala velká sucha a rolníci se marně modlili za déšť. Taoistickému mnichovi se jich zželelo a šel prosit draka v tůni, aby jim pomohl (drak je v čínské mytologii pánem vod). Brzy se nebe zatáhlo a spustil se vytoužený déšť. Rolníci pojmenovali starý chrám vedle tůně Dračí studna a čaj, který tu pěstovali, dostal stejné jméno. Tento vynikající čaj nefritové barvy a nasládlé chuti popíjel Mao Ce-tung s americkým prezidentem Richardem Nixonem a bývá nazýván nejlepším čajem Číny.

          Japonským zeleným čajům vládne vitamin C

          I když se Japonsko řadí mezi 8 největších producentů čaje, téměř veškerý čaj, co se tu vyrobí, se tady také vypije. Japonské čaje jsou velmi bohaté na vitamin C.

          Velkým čajovým hitem je práškový zelený čaj MATCHA – Nefritová pěna. Jsou to ty nejkvalitnější lístky čaje Gyokuro, které se semelou v kamenných mlýnech na prášek. Čaj Matcha je velmi sladký a jemný. Sladkost je způsobena L-theaninovými aminokyselinami a vlákninou. Má smaragdově zelenou barvu. Jedna porce čaje má stejnou nutriční hodnotu jako 10 šálků běžného čaje. Podporuje rovnoměrné rozdělení energie, a tím zrychluje metabolismus. Pomáhá zklidnit mysl, zvyšuje soustředění a paměť. Je to tajná medicína budhistických mnichů a císařského dvora.

           Připravte si osvěžující dvoubarevnou Matcha limonádu!

          1 g práškového čaje Matcha rozmíchejte v 50 ml vody ohřáté na 80 °C. Sklenici naplňte do poloviny ledem a zalijte 100 ml pomerančového nebo grepového džusu. Čaj Matcha opatrně vlijte do sklenice, aby vytvořil druhou barevnou vrstvu.

          Doporučené články

          Košík obsahuje nepovolené položky

          Zobrazit košík
          Zobrazit košík

          Zboží bylo přidáno do porovnání

          Prosím čekejte...
          Objednávku nelze dokončit, zkuste to prosím později