Tajemství čokolády aneb proč jíst jen tu kvalitní hořkou
Začněme ovšem pěkně po pořádku. Na úplném počátkubyla čokoládová směs podávaná pouze vyšším vrstvám a válečníkům, protože se věřilo, žedodává sílu a chrání před zraněním. Jako první v Evropě čokoládu připravovališpanělští vojáci, kteří ji dochucovali cukrem askořicí. V té době to však byl stále nápoj. Výrobačokolády v podobě, jakou známe dnes, vznikla díky Nizozemci Conradovi J. VanHoutenovi, který v roce 1828 patentoval hydraulický lis pro mletíkakaových bobů, z nichž se vyráběl kakaový prášek. Na jeho práci navázalAngličan Joseph Fry, který v roce 1847 připravil první čokoládovoupochoutku, kdy smíchal rozpuštěné kakaové máslo s cukrem a kakaovým práškem.O deset let později přidal Švýcar Daniel Peter mléko do směsi atím vznikla první mléčná čokoláda.
A tak byl původní, velmi hořký a silně kořeněný nápojochucený chilli papričkou a vanilkou, nahrazen cukrovinkami, které navždyzměnily onen mystický čokoládový svět.
5 důvodů, proč jíst hořkoučokoládu
Podívejme se spolu nyní na zajímavé poznatky ze studie zkoumající fyziologické účinky konzumace kakaa naorgánové systémy. Studie se zabývala hořkou čokoládu s obsahem 70%–85%kakaa.
- Vláknina – 100kcal porce hořké čokoládyobsahuje 1,7 g vlákniny, zatímco polosladká čokoláda a mléčná čokoláda 1,2 g a0,6 g na 100 kcal. Vláknina je považována za důležitou pro udrženíhmotnosti a je to právě nerozpustná vláknina obsažená v čokoládě, která jespojována se sníženým rizikem diabetu 2.typu.
- Hořčík - je kofaktor při syntéze bílkovin,svalové relaxaci a produkci energie. Hořká čokoláda poskytuje 36 mghořčíku na 100 kcal porci, což je 9% doporučené dietnídávky (dále jen DDD) v USA pro muže středního věku – více než trojnásobekmnožství, které poskytuje mléčná čokoláda s pouhými11 mg.
- Měď - je kofaktorem řady enzymů a je nezbytná pro transport železa,metabolismus glukózy, růst dítěte a vývoj mozku. Její nedostatek jespojován s intolerancí glukózy, srdeční arytmií a hypercholesterolemií a můževést k anémii a pancytopenii, což způsobuje hypertenzi, zánět a hypertrofiimyokardu. Čokoláda je významným zdrojem mědi; mléčná čokoláda poskytuje 10 %americké DDD pro měď na 100 kcal porci, zatímco hořká čokoláda poskytuje 31 %.Železo – jeho nedostatek je jednímz nejzávažnějších nutričních problémů na světě. Hořká čokoláda poskytuje25 % DDD (1,90 mg) a mléčná 5 % DDD železa pro dospělé muže a ženypo menopauze (0,42 mg) na100 kcal.
- Železo – jeho nedostatek je jedním znejzávažnějších nutričních problémů na světě. Hořká čokoláda poskytuje 25% DDD (1,90 mg) a mléčná 5 % DDD železa pro dospělé muže a ženypo menopauze (0,42 mg) na100 kcal.
- Polyfenoly a antioxidační aktivita –Polyfenoly jsou mnohými považované za malý přírodní zázrak rostlinnéříše. Kakaový prášek obsahuje až 50 mg polyfenolů na gram.
Není čokoláda jakočokoláda
Je známo, že mnoho druhů čokolády nese vinu za ménězdravé přidané přísady (zejména cukr) a energetickou hustotu. Právě vzápadních společnostech náchylných k obezitě představuje takto koncentrovanýzdroj kalorií přinejmenším potenciální zdravotní hrozbu.
Jak již bylo výše vysvětleno, je důležité vybrat sičokoládu kvalitní s vysokým obsahem kakaa a co nejnižším obsahemcukru, ideálně třtinovým. Zaměřte se tedy na produkty s 85% kakaa,jezte je s mírou a nebudete mít výčitky. A nebojte – čokoláda od dobréhovýrobce je jemná, bez nahořklé pachuti.