Tajemství čokolády aneb proč jíst jen tu kvalitní hořkou
Začněme ovšem pěkně po pořádku. Na úplném počátku byla čokoládová směs podávaná pouze vyšším vrstvám a válečníkům, protože se věřilo, že dodává sílu a chrání před zraněním. Jako první v Evropě čokoládu připravovališpanělští vojáci, kteří ji dochucovali cukrem a skořicí. V té době to však byl stále nápoj. Výroba čokolády v podobě, jakou známe dnes, vznikla díky Nizozemci Conradovi J. Van Houtenovi, který v roce 1828 patentoval hydraulický lis pro mletí kakaových bobů, z nichž se vyráběl kakaový prášek. Na jeho práci navázal Angličan Joseph Fry, který v roce 1847 připravil první čokoládovou pochoutku, kdy smíchal rozpuštěné kakaové máslo s cukrem a kakaovým práškem. O deset let později přidal Švýcar Daniel Peter mléko do směsi a tím vznikla první mléčná čokoláda.
A tak byl původní, velmi hořký a silně kořeněný nápoj ochucený chilli papričkou a vanilkou, nahrazen cukrovinkami, které navždy změnily onen mystický čokoládový svět.
5 důvodů, proč jíst hořkou čokoládu
Podívejme se spolu nyní na zajímavé poznatky ze studie zkoumající fyziologické účinky konzumace kakaa na orgánové systémy. Studie se zabývala hořkou čokoládu s obsahem 70%–85% kakaa.
- Vláknina – 100kcal porce hořké čokolády obsahuje 1,7 g vlákniny, zatímco polosladká čokoláda a mléčná čokoláda 1,2 g a 0,6 g na 100 kcal. Vláknina je považována za důležitou pro udržení hmotnosti a je to právě nerozpustná vláknina obsažená v čokoládě, která je spojována se sníženým rizikem diabetu 2. typu.
- Hořčík - je kofaktor při syntéze bílkovin, svalové relaxaci a produkci energie. Hořká čokoláda poskytuje 36 mg hořčíku na 100 kcal porci, což je 9% doporučené dietní dávky (dále jen DDD) v USA pro muže středního věku – více než trojnásobek množství, které poskytuje mléčná čokoláda s pouhými 11 mg.
- Měď - je kofaktorem řady enzymů a je nezbytná pro transport železa, metabolismus glukózy, růst dítěte a vývoj mozku. Její nedostatek je spojován s intolerancí glukózy, srdeční arytmií a hypercholesterolemií a může vést k anémii a pancytopenii, což způsobuje hypertenzi, zánět a hypertrofii myokardu. Čokoláda je významným zdrojem mědi; mléčná čokoláda poskytuje 10 % americké DDD pro měď na 100 kcal porci, zatímco hořká čokoláda poskytuje 31 %. Železo – jeho nedostatek je jedním z nejzávažnějších nutričních problémů na světě. Hořká čokoláda poskytuje 25 % DDD (1,90 mg) a mléčná 5 % DDD železa pro dospělé muže a ženy po menopauze (0,42 mg) na 100 kcal.
- Železo – jeho nedostatek je jedním z nejzávažnějších nutričních problémů na světě. Hořká čokoláda poskytuje 25 % DDD (1,90 mg) a mléčná 5 % DDD železa pro dospělé muže a ženy po menopauze (0,42 mg) na 100 kcal.
- Polyfenoly a antioxidační aktivita – Polyfenoly jsou mnohými považované za malý přírodní zázrak rostlinné říše. Kakaový prášek obsahuje až 50 mg polyfenolů na gram.
Není čokoláda jako čokoláda
Je známo, že mnoho druhů čokolády nese vinu za méně zdravé přidané přísady (zejména cukr) a energetickou hustotu. Právě v západních společnostech náchylných k obezitě představuje takto koncentrovaný zdroj kalorií přinejmenším potenciální zdravotní hrozbu.
Jak již bylo výše vysvětleno, je důležité vybrat si čokoládu kvalitní s vysokým obsahem kakaa a co nejnižším obsahem cukru, ideálně třtinovým. Zaměřte se tedy na produkty s 85% kakaa, jezte je s mírou a nebudete mít výčitky. A nebojte – čokoláda od dobrého výrobce je jemná, bez nahořklé pachuti.