Mezizubní kartáčky TePe v akci 2+1 Více informací
Mezizubní kartáčky TePe v akci 2+1 Více informací
Kategorie
    Značky
      Produkty
        Blog
          Nenalezeny žádné produkty.

          Celiakie: Proč je nutná dieta?

          MUDr. Kateřina Uxová
          MUDr. Kateřina Uxová 

          Celiakie je onemocnění způsobené nesnášenlivostí lepku. Lepek je směs bílkovin obsažená v některých obilninách. Po jeho požití se u predisponovaných jedinců rozvíjí autoimunitní zánět sliznice tenkého střeva, který ji poškozuje, čímž se snižuje schopnost trávení a vstřebávání živin.

          Nemoc ovšem nepostihuje pouze sliznici tenkého střeva, ale může se projevit i jinými příznaky anebo, což je časté, probíhá bezpříznakově a propuká až po výraznější zátěži. Právě pro rozmanitost příznaků a obtížnou diagnostiku se celiakii přezdívá též nemoc-chameleon. Celiakie bývá občas sdružená s jinými autoimunitními chorobami, např. s diabetem I. typu, autoimunitním zánětem štítné žlázy nebo jater.

          K rozvoji onemocnění dochází na podkladě tří faktorů: existující genetické predispozice, přítomnosti lepku v potravě a spouštěcího mechanismu. Tím může být virová infekce, dlouhodobý stres nebo například těhotenství. Udává se, že zhruba jedna třetina populace nosí mutaci genu, která nesnášenlivost na lepek způsobuje.

          Postihuje každého 4.-5. člověka z tisíce, ale jen 10-15 % lidí o své nemoci ví a léčí se s ní.

          Jaké jsou příznaky?

          Příznaky v zásadě dělíme na střevní a mimostřevní. Střevní příznaky, to je klasická forma celiakie, která se také vyskytuje u dětí, obvykle krátce po zavedení lepku do stravy. Pro dětskou formu celiakie jsou typické průjmy s objemnou a zapáchající stolicí, bolesti břicha, ztráta chuti k jídlu, mrzutost, plačtivost a celkové neprospívání.

          Střevní forma u dospělých se vyznačuje též průjmy a křečemi v břiše, plynatostí, váhovým úbytkem a ztrátou energie. Obecně je snížená chuť k jídlu a kromě průjmu může být jiným příznakem i zácpa. U dospělých propuká celiakie většinou až po spouštěcím mechanismu.

          Mimostřevní příznaky jsou velmi pestré, udává se až 200 různých projevů. Patří k nim anémie, osteoporóza, zvýšená kazivost zubů, afty v ústech, bolesti kloubů, únava, deprese, úzkost, ale i poruchy menstruace a plodnosti, spontánní potraty aj. Celiakie může být přítomna i bez příznaků a objevena náhodně.

          Řešení?

          Onemocnění je celoživotní, bohužel se nedá vyléčit. Jedinou cestou, jak se obtíží zbavit, je bezlepková dieta. U dlouhodobě probíhajících nediagnostikovaných případů nemoci může dojít k těžkému postižení střevní stěny a pak je třeba podpořit léčbu kortikoidy.

          Diagnóza celiakie se provádí buď krevním testem nebo biopsií. Diagnostická vyšetření je nutné dělat před zahájením bezlepkové diety, jinak mohou být výsledky zkreslené. Výsledky krevních testů nemusí být 100% spolehlivé, takže pokud je krevní test negativní a příznaky přetrvávají, rozhodně se doporučuje gastroskopické vyšetření, při kterém se odebere malé množství střevní sliznice k posouzení.

          Odhalit onemocnění tak složité není, problémem je velká řada příznaků, kterými se celiakie může manifestovat, a které jsou zároveň příznaky řady jiných chorob, takže lékař často na diagnózu celiakie nepomyslí.

          Nový jídelníček

          Ačkoliv se v poslední době stává nejíst lepek téměř módní záležitostí, pro celiaka je bezlepková dieta jediným lékem. Zakázané jsou všechny obiloviny, které obsahují lepek – pšenice, žito, ječmen, oves a produkty z nich.

          Dieta je plnohodnotná a většinou obsahuje dostatečné množství všech potřebných živin, vitaminů i vlákniny, nicméně je potřeba, aby pacienti s bezlepkovou dietou byli sledováni kvůli možnému deficitu železa, zinku, vitaminu B12, vitaminu D a kyseliny listové. Pokud je dieta řádně dodržována, zabraňuje dalším projevům nemoci.

          Pacienti s těžkou akutní formou celiakie by měli zpočátku vynechat i mléko a mléčné produkty, tučná jídla a dráždivé potraviny, protože pokud je sliznice tenkého střeva velmi poškozená, nedokáže tyto potraviny zpracovat. Po zahojení střevní sliznice lze bez omezení konzumovat všechny potraviny, které neobsahují lepek.

          Čtěte obaly

          Kromě přirozeně bezlepkových potravin jsou v obchodech k dostání i speciálně upravené potraviny bez lepku. Jako „bezlepkové“ mohou být označené pouze potraviny, které obsahují maximálně 2 mg lepku ve 100 g. Jako potraviny s velmi nízkým obsahem lepku se označují takové, kde je obsah lepku maximálně 10 mg ve 100 g dané potraviny.

          Běžná strava obsahuje 7-13 gramů lepku denně. K vyvolání příznaků celiakie stačí pouze 100 mg denně, takže za ještě bezpečnou dávku lepku při celiakii se považuje 20-50 mg denně.

          ZAKÁZANÉ potraviny:

              Výrobky z mouky: chléb, pečivo, strouhanka, těstoviny, knedlíky, cukrářské výrobky
              Vločky, kroupy, krupky, krupice
              Pivo

          Pozor na různé detaily jako je zahušťování polévek nebo omáček jíškou z mouky, vysypávání pekáčů strouhankou apod. Lepek je obsažen i v řadě uzenin a dochucovadel.

          VHODNÉ potraviny:

          Brambory, rýže, kukuřice, luštěniny, sója, pohanka, jáhly, quinoa, ovoce, zelenina, houby, maso, drůbež a ryby, vejce, mléko a mléčné výrobky, cukr, med, kakao, ořechy, oleje.

          Doporučené články

          Košík obsahuje nepovolené položky

          Zobrazit košík
          Zobrazit košík

          Zboží bylo přidáno do porovnání

          Prosím čekejte...
          Objednávku nelze dokončit, zkuste to prosím později