Čaga: Tajuplná houba ze Sibiře
Je až neuvěřitelné, jak léčitelé a šamani dokážou v nehostinných podmínkách Sibiře pomoci lidem s mnohdy i velmi vážnými zdravotními potížemi. V těchto končinách je lékařská péče prakticky nedostupná, a tak místní musejí využít přírodní prostředky. Jedním z nich je tajemná chorošovitá houba čaga – rezavec šikmý.
Čaga roste většinou na břízách, z nichž koncentruje léčivé složky, jako je betulin a lupeol. V době bouří, větrů a silných mrazů zase na oplátku dodává svým hostitelským stromům sílu. Jako by nám dávala poučení, že i my musíme zůstat silní jeden pro druhého, abychom přežili v této hektické době.
Černá povrchová vrstva čagy je tvořena rezavým pigmentem obsahujícím melanin, který je nositelem antioxidačního účinku. To znamená, že chrání DNA buněk a působí preventivně proti civilizačním nemocem, jako je infarkt a mrtvice.
V houbě najdeme spoustu dalších účinných látek, jako jsou flavonoidy, alkaloidy, organické kyseliny, kyselina čagová a minerály jako železo, mangan, draslík, měď či zinek. Čaga je ceněná a používaná hlavně pro vysoký obsah beta glukanů, které výrazně posilují imunitu. Podporují totiž tvorbu bílých krvinek. Snižují také hladinu cukru a cholesterol. Rovněž byly prokázány podpůrné účinky čagy při léčbě nádorových onemocnění a mimo jiné ničí dnes tak často se vyskytující plísně v trávicím traktu.
Vychutnejte si čagu!
A jak prášek z čagy používat? Můžeme si připravit čaj, lahodné latte a nebo můžeme prášek přidat třeba do našeho oblíbeného smoothie.
ČAJ Z ČAGY
1 lžičku prášku zalijeme 250ml vroucí vody a necháme 2 hodiny ustát. Výsledný nálev můžeme nechat až 2 dny v ledničce. S medem je to ideální odpolední životabudič.
ČAGA LATTE
1 lžičku prášku čaga a čtvrt lžičky práškové skořice zalijeme 100ml vroucí vody a přidáme 1 až 2 lžičky medu. Pak dolijeme mléčnou pěnou nebo mlékem. Lze použít i mléko mandlové nebo kokosové.
JAHODOVO-BANÁNOVÉ SMOOTHIE S ČAGOU
Rozmixujeme 1 šálek jahod, 1 banán, půl šálku jogurtu, 1 šálek mléka, půl lžičky skořice, 2 lžičky medu a 2 lžičky prášku z čagy. Nápoj nalijeme do sklenice a ozdobíme jahodou.