Doručení do lékárny zdarma při objednávce nad 299Kč. Více informací
Doručení do lékárny zdarma při objednávce nad 299Kč. Více informací
Kategorie
    Značky
      Produkty
        Blog
          Nenalezeny žádné produkty.

          Batáty nejen pro zdravé mlsání: Batátové bezlepkové brownies

          Mgr. Zuzana Douchová
          Mgr. Zuzana Douchová 

          Batáty se díky vysokému obsahu antioxidantů, vitaminů a minerálů řadí mezi nejvýživnější zeleninu. Upravují se stejně jako klasické brambory, ale na rozdíl od brambor mají vysoký obsah betakarotenu a vyšší obsah vlákniny. Díky nasládlé chuti navíc můžeme batáty použít i do sladkých pokrmů a dezertů.

          Batáty neboli sladké brambory jsou kořenové hlízy tropické rostliny povijnice batátové. Pochází ze Střední a Jižní Ameriky, kde se běžně upravují jako brambory na všechny možné způsoby.

          Sladké a přitom zdravé

          Díky vyššímu obsahu karotenoidů mají nejčastěji žlutou až oranžovou barvu a jsou tak bohatým zdrojem vitaminu A. Betakaroten má nejen pozitivní vliv na naše oči a pokožku, ale je především významným antioxidantem, který zvyšuje celkovou obranyschopnost organismu a chrání nás před tvorbou volných radikálů. Dále tyto sladké brambory obsahují vitaminy skupiny B, vitamin C, z minerálů je nejvíce zastoupen draslík, mangan a hořčík. Batáty tak působí blahodárně na psychiku, snižují nespavost, podporují imunitní systém, mají protizánětlivé účinky, regulují hladinu cukru v krvi a vysoký krevní tlak.

          Energetická hodnota syrových batátů je 360 kJ na 100 g, jsou tak výbornou přílohou při redukci nadváhy a také při bezlepkové dietě. Batáty jsou převážně zdrojem komplexních sacharidů, celkem je jich 20 %, z čehož 3 % tvoří vláknina, 13 % škrob a 4 % jednoduché cukry. Dodají nám tak nejen potřebnou energii, ale i zasytí a podpoří peristaltiku střev.

          Barva závisí na obsahu betakarotenu

          Batáty mají mnoho odrůd, které hrají všemi možnými barvami. Existují batáty žluté, na pohled po rozkrojení téměř identické s bramborami, batáty fialové, bílé a nejznámější oranžové a červené, které jsou v našich supermarketech k vidění nejčastěji.

          Betakaron a tuk

          Pro maximální využití betakarotenu, zdroje vitaminu A, je dobré brambory vždy konzumovat s tukem, stačí lžička oleje nebo másla na porci. Absorpce beta karotenu probíhá v tenkém střevě. Množství absorbovaného betakarotenu ovlivňují různé faktory - zejména množství tuků a také množství bílkovin.

          Díky svým antioxidačním vlastnostem může betakaroten působit preventivně proti rozvoji kardiovaskulárních onemocnění.

          Co s batáty a jak je připravit?

          Batáty se vaří v páře, ve vodě, nebo se pečou, restují či zapékají. Výborné jsou batátová kaše či pyré, pečené batátové hranolky nebo batátové placky, které připravíte stejně jako klasické bramboráky. Z batátů však můžete připravit i polévku nebo je použít na sladké dezerty.

          Batátové brownies - Moučník pro všechny

          Batátové brownies jsou výbornou zdravou svačinkou pro děti i dospělé. Neobsahují žádný rafinovaný cukr, tuk ani lepek, přesto jsou krásně vláčné a sladké. Datlový sirup (lze nahradit medem) dodá brownies sladkost, mleté mandle a rýžová mouka jsou vhodnou náhradou klasické bílé mouky pro bezlepkovou dietu a všechny, kdo chtějí zkusit něco nového a zdravého. Recept neobsahuje ani mléko a vejce, takže mohou mlsat i vegani a ti, kteří mají intoleranci či alergii na laktózu.  Brownies jsou rovněž nízkotučné, můžete si na nich pochutnat i při redukci hmotnosti, či udržování štíhlé linie.

          Tipy na ještě lepší brownies: 

          • Batáty je vhodné konzumovat i se slupkou, protože pod ní najdeme nejvíce zdraví prospěšných živin.
          • Při přípravě těsto před případným doslazením nejdříve ochutnejte, protože každá brambora je jinak sladká. 
          • Těsto se zahušťuje rýžovou moukou, která je vhodná pro bezlepkovou dietu, neobsahuje lepek a je lehce stravitelná. Má navíc skvělou pojivost, proto se hodí na pečení moučníků. 
          • Další ingrediencí pro zahuštění těsta jsou mandle, které navíc doplní zdravé tuky a mandlovou příchuť.  Mandle prospívají pleti, vlasům, nehtům, kostem a zubům, hlavně díky obsaženým minerálům. Obsahují totiž hořčík, velké množství vápníku, draslík, zinek a železo. Právě díky obsahu železa se jejich konzumace doporučuje lidem trpícím chudokrevností.  Mandle nezapomeňte před mletím na sucho orestovat na pánvi, aby pustily svou typickou vůni.

          Recept

          Suroviny:

          • 800 g batátů (1 střední brambora)
          • 100 g rýžové mouky
          • 100 g mandlí
          • 1 lžička (5 g) vanilkového  extraktu
          • 50 g kakaa 
          • špetka soli
          • 100 g  datlového sirupu

          Postup:

          1. Oloupané batáty pokrájíme na kousky a dáme vařit do vroucí vody do změknutí na cca 20 až 25 minut.
          2. Batáty slijeme a rozmixujeme na hladké pyré.
          3. Mandle na sucho orestujeme na pánvi.
          4. Mandle následně rozmixujeme dohladka. 
          5. Batátové pyré smícháme s datlovým sirupem, mletými mandlemi, rýžovou moukou, špetkou soli, vanilkovým extraktem a kakaem. 
          6. Těsto ochutnáme a v případě potřeby dosladíme. 
          7. Těsto nalijeme na menší plech vyložený pečicím papírem a dáme péct do předem vyhřáté trouby na 180 °C na 20 až 25 minut.

          Doporučené články

          Košík obsahuje nepovolené položky

          Zobrazit košík
          Zobrazit košík

          Zboží bylo přidáno do porovnání

          Prosím čekejte...
          Objednávku nelze dokončit, zkuste to prosím později