Polenta: Polentová nádivka
Polenta se vyrábí z kukuřičné instantní mouky nebo kukuřičné krupice. Kromě kaše z ní můžete udělat placky, knedlíky, nádivku nebo ji použít i na sladko. Je přirozeně bezlepková a lehce stravitelná.
Tato potravina je bohatým zdrojem vitaminů skupiny B podporující správnou funkci metabolismu, nervové a mozkové činnosti. Rovněž je zdrojem vlákniny, která nás dobře zasytí a podporuje správnou činnost trávicí soustavy. Z minerálů obsahuje převážně vápník, draslík, železo a fosfor.
Polenta je k dostání v prodejnách se zdravou výživou i v běžných supermarketech. Instantní polenta je hotová za pár minut, zatímco ta z kukuřičné mouky se vaří cca 45 minut za důkladného míchání. Polenta má při vaření tendenci hrudkovatět a připalovat se, míchejte proto intenzivně po celou dobu varu. Z tohoto důvodu osobně používám raději instantní variantu. Polenta má sama o sobě jemnou kukuřičnou chuť. Pokud jí chcete dochutit, skvěle se do ní hodí česnek, olivový olej, provensálské koření, sušená rajčata a olivy. Můžete ji ale také připravit například s tvarohem, ovocem a medem.
Polentová nádivka
Velikonoční nádivka nazývaná také hlavička, svítek či
sekanice se tradičně podává na Bílou sobotu. Nejčastěji se připravuje z vajec,
bílého pečiva, uzeného masa a zelených bylinek. Protože klasická nádivka
obsahuje vysoké množství tuku a bílé mouky, připravila jsem zdravější
alternativu z kukuřičné polenty, libové šunky, petrželky, celozrnného pečiva, a
to vše bez přidaného tuku a vajec, kterých si během Velikonoc užijeme stejně
dost.
POLENTOVÁ NÁDIVKA
SUROVINY:
POSTUP:
Předehřejeme troubu na 180 °C. Na 1 lžíci oleje zpěníme nadrobno
pokrájenou cibuli a česnek. Pak přidáme šunku pokrájenou na kousky a krátce
opečeme. Směs necháme vychladnout. Toastový chléb nakrájíme na kostičky. Polentu
vysypeme do mísy a zalijeme cca 0,5 litrem vody a důkladně rozmícháme. Polentu
smícháme s chlebem a šunkovou směsí, 1 lžíci oleje a přidáme nadrobno pokrájenou
petržel, na závěr okořeníme. Vše důkladně spojíme. Pokud je těsto příliš suché,
můžeme postupně přidat další vodu. Těsto vlijeme do formy vyložené pečícím
papírem a dáme péct do trouby na cca 60 minut. Nádivku necháme alespoň přes noc
v lednici ztuhnout a uležet.