Doručení do lékárny zdarma při objednávce nad 299Kč. Více informací
Doručení do lékárny zdarma při objednávce nad 299Kč. Více informací
Kategorie
    Značky
      Produkty
        Blog
          Nenalezeny žádné produkty.

          Kopřiva je plevel! A nebo ne…?

            Alphega
          Alphega 

          Kopřiva dvoudomá. Obyčejná, planě rostoucí rostlinka, které si ve většině případů všimneme jen v okamžiku, kdy se jí dotkneme a ona nás popálí. Existuje ale řada důvodů, proč bychom na ni neměli zanevřít ani poté, co nás žahne.

          Proč vlastně kopřiva pálí? Můžou za to duté chloupky, které pokrývají celou rostlinu a obsahují směs histaminu, acetylcholinu a serotoninu. Chloupky se velmi snadno odlomí, zachytí na naší kůži a začnou vylučovat již zmíněnou směs. Histamin kůži podráždí, acetylcholin vyvolá pocit pálení a serotonin ještě zvýší účinnost obou předchozích látek. A nepříjemně palčivý pocit je na světě.
           
          Pokud už nás kopřiva spálí, nepříjemného pocitu nás zbaví potření popáleného místa mátou, rozmarýnem či šťovíkem. Nemáte-li ani jedno zrovna při ruce, postačí i chladná mýdlová voda. Avšak říká se, že popálení kopřivou je prevence proti kloubním nemocem. Ne nadarmo bývalo šlehání kopřivami považováno za léčebnou kúru (především proti ústřelu a ischiasu).
           
          Pozor na dusičnany

          Pokud si chcete kopřivové listy sami nasbírat a usušit, sbírejte je nejpozději do poloviny května, poté jsou totiž plné dusičnanů. Listy můžete sušit ihned poté, co je sesbíráte. Rozprostřete je do tenké vrstvy na stinném místě, listy není třeba obracet. Proces můžete urychlit sušením v sušičce přibližně na 60 °C. Listy nesmí zhnědnout či zčernat, pokud se tak stane, víme, že sušení proběhlo nesprávně. Takové listy bychom neměli používat k přípravě čajů a nálevů k vnitřnímu užití.
           
          Kopřivu neužívejte dlouhodobě!

          Kopřiva se nejčastěji užívá ve formě čaje. Čaj však není možné pít nepřetržitě. Doporučují se tři týdny užívání, které by měly být následovány přibližně měsíční pauzou.
           
          Kopřiva dvoudomá je patrně nejoceňovanější českou rostlinou pomáhající pročistit krev a podporující krvetvorbu. Její užívání se doporučuje také při chudokrevnosti. A to především pro její vysoký obsah železa, které chudokrevným pacientům chybí.
           
          Ani její další účinky rozhodně nejsou zanedbatelné. Ty posilující, čisticí a detoxikační oceníme především teď na jaře. Kopřiva ale pomáhá také při snižování krevního tlaku či u aterosklerózy. Je prospěšná při snižování hladiny cukru v krvi, je antiseptická a působí antivirově. Dále pomáhá léčit močové cesty, ze kterých odplavuje bakterie způsobující zánět (kopřivový čaj lze užívat i preventivně proti propuknutí zánětu).
           
          Konzumace kopřivy prospěje i trávení. Má totiž pozitivní účinky na náš žaludek i játra. Podporuje celý proces trávení a vyprazdňování střev. Kopřiva spolupracuje na pročištění trávicího traktu a na vylučování žluči. Proto se často doporučuje tří až čtyřdenní jarní očistná kopřivová kúra. Ta spočívá v každodenním ranním pití jednoho šálku kopřivového čaje nalačno půl hodiny před snídaní a dalšího jednoho až dvou šálků po doušcích v průběhu dne. Tato kopřivová kúra nejenže zlepší vylučování, ale zároveň dodává novou energii. Kopřiva zlepšuje kvalitu pokožky a skvěle působí také na kožní problémy. Díky její již výše zmíněné schopnosti čistit krev nám pomáhá při vyrážkách, popáleninách či zánětech kůže. Své místo našla i v léčbě proti mykózám.
           
          Kopřiva je oblíbená v kosmetice

          Kopřiva se přidává také do kosmetických přípravků na vlasy. Všichni asi známe kopřivový šampón, který je skvělý na posílení vlasů a dodání hebkosti. Věděli jste ale, že kopřiva rovněž účinkuje proti vypadávání vlasů? Dále odstraňuje svědění pokožky a omezuje tvorbu lupů. Tmavým vlasům dodává lesk, ty světlé zase lehce ztmavuje.
           
          Napářku z mladých listů kopřivy ocení také lidé s mastnou pletí. Kopřiva se občas doporučuje i na podporu hubnutí. Pokud se pro ni ale rozhodneme, musíme zvýšit denní množství vypitých tekutin. Kopřiva totiž odvodňuje, a tak musíme tělu dodat tekutiny nové.
           
          Užíváte-li kopřivu pravidelně, doplňujte tělu draslík, který kopřiva vyplavuje. Stačí zvýšit příjem banánů nebo čerstvé zeleniny.

          Průkaz totožnosti:

          • Botanický název: Urtica dioica
          • Čeleď:  kopřivovité
          • Kde roste: Kopřiva se vyskytuje hlavně na severní polokouli, V České republice ji můžeme nalézt takřka na celém území, především na okrajích lesů, u cest, plotů, ale i ve štěrku a na hromadách suti. Má radši stinná místa s vlhkou půdou s vysokým obsahem dusíku.
          • Které části se používají: list, nať, někdy také oddenek a květ
          • Co obsahuje: chlorofyl, minerální látky (hořčík), karotenoidy, flavonoidy, aminy, acetylcholin, histamin, serotonin, sacharidy, vitaminy B2 a C, aminokyseliny, glukoniny, třísloviny, fytoncidy, kyseliny šťavelovou, mravenčí, octovou, pantotenovou, křemičitou

          Doporučené články

          Košík obsahuje nepovolené položky

          Zobrazit košík
          Zobrazit košík

          Zboží bylo přidáno do porovnání

          Prosím čekejte...
          Objednávku nelze dokončit, zkuste to prosím později