Čokoláda III. díl: Kakaové boby aneb Jejich vlastnosti superpotraviny ničíme pražením
Kakaový bob mnoho z nás vnímá jako základní surovinu pro výrobu čokolády. Zcela jistě tomu tak je, ale ochutnali jste už nepražený kakaový bob? Jeho nahořklé a lehce trpké chuti se dá snadno propadnout.
Latinský název kakaovníku zní Theobroma Cacao čili Pokrm bohů. A božský tento strom opravdu je. Plodí totiž kakaové boby, které jsou svým pozitivním účinkem na lidské zdraví nenahraditelné. Kakaové boby obsahují více než tři sta chemicky identifikovatelných látek, patří mezi ně nepřeberné množství vitaminů, minerálů a antioxidantů.
Je primárním zdrojem hořčíku a organické síry. Právě hořčík je pro současného člověka jedním z minerálů, který mu nedokáže dnešní strava poskytnout v dostatečné míře. Přitom jeho konzumace má pozitivní účinky na nervovou soustavu, činnost srdce a mozku. Síra zase zlepšuje kvalitu vlasů a pleti.
Kakaové boby obsahují dvakrát více flavonoidních antioxidantů než červené víno a dokonce třikrát více než zelený čaj.
Konzumace kakaových bobů je významná také pro prevenci chudokrevnosti (díky obsahu železa). Vápník, který obsahují, příznivě ovlivňuje činnost svalů, srážení krve a podporuje zdraví našich kostí a zubů. Zinek je zase nenahraditelný pro posílení imunitního systému, má blahodárný účinek na játra i slinivku.
Kakaové boby rostou na tropickém stromě (kakaovníku), který dorůstá výšky pět
až osm metrů. Kakaovník začíná kvést po dvou až pěti letech a za celý jeho život
vykvete až 100 tisíc květů. Velké množství květů ale ještě nezaručuje velké
množství plodů. Plod se totiž stane přibližně z každého stého květu. Roste na
kmeni nebo na silných větvích a dorůstá délky do dvaceti sedmi centimetrů. Tento
takřka půlkilogramový plod v sobě ukrývá dvacet až šedesát bobů, které se po
sklizení čistí, fermentují a suší.
O hospodaření s hladinou
sacharidů v krvi se zase stará chrom. Kakaové boby obsahují také velké množství
látek, které stimulují produkci hormonů štěstí, endorfinů, a aminokyselinu
tryptofan, která zvyšuje hladinu serotoninu, hormonu dobré nálady. Serotonin
působí proti stresu, strachu a depresím. Všechny tyto vlastnosti však mají pouze
syrové kakaové boby. Jakmile projdou procesem pražení, jejich zázračné
vlastnosti mizí. I při konzumaci kakaových bobů bychom ale měli být obezřetní.
Jejich velké množství totiž může způsobit nespavost. Stačí tedy jen pět až sedm
kakaových bobů denně.