Doručení do lékárny zdarma při objednávce nad 299Kč. Více informací
Doručení do lékárny zdarma při objednávce nad 299Kč. Více informací
Kategorie
    Značky
      Produkty
        Blog
          Nenalezeny žádné produkty.

          Čokoláda III. díl: Kakaové boby aneb Jejich vlastnosti superpotraviny ničíme pražením

            Alphega
          Alphega 

          Kakaový bob mnoho z  nás vnímá jako základní surovinu pro výrobu čokolády. Zcela jistě tomu tak je, ale ochutnali jste už nepražený kakaový bob? Jeho nahořklé a lehce trpké chuti se dá snadno propadnout.

          Latinský název kakaovníku zní Theobroma Cacao čili Pokrm bohů. A božský tento strom opravdu je. Plodí totiž kakaové boby, které jsou svým pozitivním účinkem na lidské zdraví nenahraditelné. Kakaové boby obsahují více než tři sta chemicky identifikovatelných látek, patří mezi ně nepřeberné množství vitaminů, minerálů a antioxidantů.

          Je primárním zdrojem hořčíku a organické síry. Právě hořčík je pro současného člověka jedním z minerálů, který mu nedokáže dnešní strava poskytnout v dostatečné míře. Přitom jeho konzumace má pozitivní účinky na nervovou soustavu, činnost srdce a mozku. Síra zase zlepšuje kvalitu vlasů a pleti.

          Kakaové boby obsahují dvakrát více flavonoidních antioxidantů než červené víno a dokonce třikrát více než zelený čaj.

          Konzumace kakaových bobů je významná také pro prevenci chudokrevnosti (díky obsahu železa). Vápník, který obsahují, příznivě ovlivňuje činnost svalů, srážení krve a podporuje zdraví našich kostí a zubů. Zinek je zase nenahraditelný pro posílení imunitního systému, má blahodárný účinek na játra i slinivku.

          Kakaové boby rostou na tropickém stromě (kakaovníku), který dorůstá výšky pět až osm metrů. Kakaovník začíná kvést po dvou až pěti letech a za celý jeho život vykvete až 100 tisíc květů. Velké množství květů ale ještě nezaručuje velké množství plodů. Plod se totiž stane přibližně z každého stého květu. Roste na kmeni nebo na silných větvích a dorůstá délky do dvaceti sedmi centimetrů. Tento takřka půlkilogramový plod v sobě ukrývá dvacet až šedesát bobů, které se po sklizení čistí, fermentují a suší.
           
          O hospodaření s hladinou sacharidů v krvi se zase stará chrom. Kakaové boby obsahují také velké množství látek, které stimulují produkci hormonů štěstí, endorfinů, a aminokyselinu tryptofan, která zvyšuje hladinu serotoninu, hormonu dobré nálady. Serotonin působí proti stresu, strachu a depresím. Všechny tyto vlastnosti však mají pouze syrové kakaové boby. Jakmile projdou procesem pražení, jejich zázračné vlastnosti mizí. I při konzumaci kakaových bobů bychom ale měli být obezřetní. Jejich velké množství totiž může způsobit nespavost. Stačí tedy jen pět až sedm kakaových bobů denně.

          Doporučené články

          Košík obsahuje nepovolené položky

          Zobrazit košík
          Zobrazit košík

          Zboží bylo přidáno do porovnání

          Prosím čekejte...
          Objednávku nelze dokončit, zkuste to prosím později