Doručení do lékárny zdarma při objednávce nad 299Kč. Více informací
Doručení do lékárny zdarma při objednávce nad 299Kč. Více informací
Kategorie
    Značky
      Produkty
        Blog
          Nenalezeny žádné produkty.

          Odlehčená vánoční klasika

          Mgr. Zuzana Douchová
          Mgr. Zuzana Douchová 

          Vyzkoušejte letos kapra s bramborovým salátem připravit jinak. Nemusíte se vzdávat obalované ryby ani majonézy, stačí použít zdravější ingredience a vytvoříte výborné jídlo pro sebe i blízké.

          Kapr má na sladkovodní rybu poměrně vysoký obsah omega 3 mastných kyselin a je zdrojem plnohodnotných a lehce stravitelných bílkovin. Smažením a obalováním v klasickém trojobalu se však ze zdravého kapra stává příliš tučný a těžce stravitelný pokrm. Smažení tak zkuste vyměnit za opékání na trošce rostlinného oleje určeného pro tepelnou úpravu nebo pečení v troubě. Klasickou strouhanku můžete nahradit celozrnnou, nebo obalujte rybu v mandlích či semínkách.

          Do bramborového salátu přidejte více zeleniny a méně uzenin, které jsou zdrojem dalších živočišných tuků a cholesterolu. Klasickou majonézu nahraďte light verzí, která má o polovinu méně tuků, nebo nastavte klasickou majonézu bílým polotučným jogurtem.

          Obalovaný kapr s bramborovým salátem
          Tento recept je zdravým kompromisem. Ryba je sice obalená ve strouhance, ale v celozrnné. Místo klasického  trojobalu  jsem  použila  pouze marinádu z jogurtu a citrónové šťávy. Jogurt a citrón navíc zbavují kapra nepříjemného rybího zápachu. Kapra stačí do marinády naložit a pak obalit ve strouhance. Vejce ani mouka nejsou potřeba. Na opečení jsem potřebovala pouze lžíci rostlinného oleje. Na salát jsem použila více zeleniny a majonézu light s dijonskou hořčicí jako zálivku. Oproti klasické verzi tak ušetříte o polovinu  méně tuků a kalorií a svůj organismus zbytečně nezatížíte smaženým a tučným pokrmem, naopak dodáte tělu potřebné bílkoviny, vlákninu a zdravé tuky.

          SUROVINY NA 2 PORCE:

          • filet kapra 2ks 300g
          • strouhanka celozrnná 50g
          • jogurt bílý 100g
          • citrónová šťáva 2 lžíce
          • sůl a pepř dle potřeby
          • brambory na salát 250g
          • hrášek sterilovaný 100g
          • mrkev 100g
          • celer bulva 100g
          • petržel kořen 40g
          • šalotka či cibule 1ks
          • okurky sterilované 30g
          • hořčice dijonská 2 lžíce
          • majonéza light 60g
          • olej olivový nebo řepkový 2 lžíce

          POSTUP:
          Připravíme si marinádu z jogurtu, lžíce citrónové šťávy, soli a pepře. Filet kapra marinujeme alespoň hodinu v lednici. Brambory a kořenovou zeleninu uvaříme ve vodě či v páře, poté vychladlé nakrájíme na malé kostičky. Smícháme s pokrájenou šalotkou, okurkami a hráškem. Dochutíme majonézou light, dijonskou hořčicí a lžící citrónové šťávy. Salát necháme v lednici uležet. Marinovaného kapra obalíme v celozrnné strouhance a na oleji opečeme.

          Doporučené články

          Košík obsahuje nepovolené položky

          Zobrazit košík
          Zobrazit košík

          Zboží bylo přidáno do porovnání

          Prosím čekejte...
          Objednávku nelze dokončit, zkuste to prosím později