Avokádo jako výživová bomba: Avokádové řezy
Toto exotické ovoce s lahodnou oříškově máslovou chutí se díky své konzistenci skvěle hodí do slaných i sladkých receptů. Naštěstí jej seženete ve většině supermarketů, při příštím nákupu tak neváhejte a přidejte si ho košíku.
Hlavní živinou avokáda jsou tuky - jde převážně o zdravé nenasycené mastné kyseliny, které pomáhají snižovat hladinu cholesterolu a riziko kardiovaskulárních onemocnění. Dále obsahuje bílkoviny, sacharidy a vlákninu. Avokádo je bohatým zdrojem vitaminů E, C, B a minerálů, jako jsou železo, draslík, hořčík a fosfor.
Díky vysokému obsahu karotenoidů je toto ovoce pomocníkem pro posílení imunitního systému, regeneraci buněk a pro zdravé oči a pokožku. Avokádo také podporuje vznik hormonu serotoninu, a pozitivně tak působí i na naši psychiku.
V obchodě a v kuchyni
Zralé avokádo by mělo být na omak jen lehce měkké.
Dobře zralé avokádo má pod stopkou dužinu pěkně zelenou, zelenožlutou či
nažloutlou. Nejvíce výživná část je ta těsně pod slupkou, proto avokádo
neloupeme, ale raději vydlabeme. Avokádo si rozkrojíme podélně na dvě půlky,
pecku odstraníme tak, že do ní lehce sekneme nožem, pootočíme a vyjmeme. Dužinu
ze slupky pak stačí vydlabat lžící. Avokádo nejlépe chutná syrové do salátů,
pomazánek, dipů, ale i na sladko v různých dezertech a v koktejlech.
AVOKÁDOVÉ ŘEZY
SUROVINY:
POSTUP:
Datle, mandle a polovinu kakaa důkladně rozmixujeme a rukama
rozprostřeme do hladka na dno formy vyložené pečícím papírem. Avokádo rozpůlíme,
vyjmeme pecku a vydlabeme vnitřek, který společně s oloupanými zralými banány,
100g javorového sirupu a čerstvou mátou rozmixujeme na hladký krém. Přidáme
vanilkový extrakt nebo vnitřek vanilkového lusku, špetku soli, lžíci psyllia,
lžíci citrónové šťávy. Důkladně promícháme a nalijeme na krustu do formy.
Necháme chvíli odležet a mezitím si připravíme polevu. Rozpuštěný kokosový tuk
smícháme se zbylým kakaem, sirupem a směsí polijeme avokádovou vrstvu. Řezy
uchováváme v mrazáku a vyndáme těsně před konzumací.
Psyllium místo vejce či želatiny
Psyllium je rozpustná vláknina, která po
smíchání s tekutinou nabobtná a zgelovatí. Navíc prospívá trávení, navozuje
rychlejší pocit nasycení a pozitivně ovlivňuje hladinu krevního cukru.