Co jíst v létě pro chuť i štíhlou linii
Jak neskončit s kily navíc a žaludečními potížemi, když nás léto láká plnými švédskými stoly na dovolených, grilovanými klobáskami a alkoholem při posezení na zahrádce?
Tělo se v létě potřebuje chránit před zvýšenou teplotou chladivými, osvěžujícími a lehkými potravinami. Jídelníček proto co nejvíce obohaťte čerstvou zeleninou a ovocem, mléčnými produkty a čerstvými rybami. Teplá jídla můžete nahradit studenými pokrmy, jako jsou zeleninové či těstovinové saláty, luštěninové a tvarohové pomazánky s žitným pečivem nebo studené polévky. Pokrmy moc dlouho nevařte, nepečte a nesmažte. Nezapomínejte ani na zakysané mléčné nápoje a jogurty, které obsahují přirozená probiotika, která nám pomohou upravit zažívaní.
Přidejte na tekutinách
V horkých letních dnech je potřeba zvýšit příjem
tekutin, aby nedošlo k dehydrataci. Nejlepší je obyčejná voda pokojové teploty.
Můžete ji ochutit plátky salátové okurky, pomeranče nebo citronu, z bylinek je
osvěžující máta nebo meduňka. Dalším zdrojem tekutin mohou být ovocné a
zeleninové šťávy a v poslední době také oblíbené studené polévky. Vyhněte se
sladkým, přechlazeným a alkoholickým nápojům. Příliš sladké a chlazené nápoje
žízeň naopak ještě zvýší a oslabují naše trávení. Přemíra alkoholu organismus
zatěžuje a už vůbec neprospívá naší linii.
Pozor na zažívání
Pravidelné grilování tučného masa, opékání špekáčků, to
vše zapíjené alkoholickými drinky není úplně ideální. Pozor také na dovolené s
polopenzí, kdy jíme jen dvakrát denně a obvykle se na snídaně a večeře přejíme,
přes den mlsáme smetanové zmrzliny a popíjíme slazené nápoje. Nekažte si proto
léto zažívacími potížemi a překyseleným žaludkem, dbejte více na pravidelnost,
pestrost a střídmost.
Léto a hygienické zásady
Ve vysokých teplotách se daří různým bakteriím,
proto v létě hrozí zvýšené riziko střevních infekcí. Při pečení a grilování maso
dostatečně propečte, zmrzlinu vybírejte raději domácí nebo kupujte balenou,
nekupujte potraviny s blížícím se koncem záruční doby a ve vedrech se vyhněte
salátům s různými jogurtovými či majonézovými zálivkami, obloženým chlebíčkům a
krémovým dortíkům.
Prázdninové recepty
K létu neodmyslitelně patří osvěžující zmrzlina a
dobrý hamburger. Připravila jsem pro vás jednoduché a rychlé recepty, na kterých
si pochutnáte.
BANÁNOVÁ ZMRZLINA
Tato domácí banánová zmrzlina je pouze z banánů,
neobsahuje přidaný cukr, smetanu ani jiné mléčné složky. Osobně ráda přidávám
arašídové máslo nebo kousky hořké čokolády. Zmrzlinu také můžete dochutit
vanilkou, skořicí nebo kakaem.
SUROVINY:
banány zralé 500 g
POSTUP:
Na zmrzlinu potřebujeme zralé banány, které oloupeme, nakrájíme na
kolečka a dáme do uzavíratelných plastových sáčků nebo krabiček zamrazit alespoň
na čtyři hodiny. Zmrzlé banány pak jen rozmixujeme do jemné konzistence. Poté
zmrzlinu uložte zpět do mrazáku. Nenechávejte ji tam však déle než hodinu, aby
neztuhla příliš.
HOUBOVO-ČOČKOVÝ BURGER
SUROVINY:
čočka hnědá v suchém stavu 1 hrnek
houby nebo žampiony
nadrobno pokrájené 3 hrnky
česnek 4 stroužky
cibule najemno nasekaná 1
hrnek
sůl a pepř špetka
čerstvé bylinky
1 hrst dle chuti (např.
petržel, bazalka, majoránka)
mletá paprika 1 lžička
hořčice dijonská 2
lžíce
vinný ocet 2 lžíce
zelenina dle chuti (mrkev, kapusta, špenátové
listy) pokrájené nadrobno 1 hrnek
semínka slunečnicová ½ hrnku
strouhanka
celozrnná (nebo bezlepková kukuřičná)
2 hrnky
POSTUP:
Čočku nejdříve propereme v horké vodě a pak uvaříme do měkka.
Semínka orestujeme na sucho na pánvi, pak rozmixujeme a smícháme se strouhankou
a kořením, solí, pepřem. Na oleji orestujeme cibuli, česnek, houby i zeleninu a
necháme vychladnout. Do vychladlé uvařené čočky vmícháme hořčici, ocet a vše
rozmačkáme na kaši (nebo použijeme mixér). Čočku, houbovou směs a suchou směs
smícháme dohromady a necháme alespoň 30 minut uležet v lednici.
Ze směsi mokrýma rukama tvoříme karbanátky, které opékáme na pánvi nebo grilujeme cca 3 až 5 minut z každé strany. Obracíme až po ztvrdnutí kůrky, jinak se karbanátky mohou rozpadnout. Podáváme jako klasický burger, jen místo bílé bulky použijeme celozrnnou nebo bezlepkovou variantu. Potřeme kečupem či hořčicí a přidáme salát a plátky rajčat. Můžete si také udělat pečené hranolky z brambor. Syrové brambory nakrájíme, jen lehce pokapeme olivovým olejem, posolíme a dáme na pečicím papíru péct do trouby.